Ostin kadulta Ison numeron bussimatkalle lukemiseksi.

Tulin tänne tekemään töitä –jutussa kerrottiin Hirundo-päiväkeskuksessa työskentelevän bulgarialaisen Borislav Borisovin dokumenttifilmistä, jonka hän teki opinnäytetyönään. Hän haastatteli Helsingissä pulloja kerääviä Bulgarian romaneja. Teknistä apua hän sai mm. Meeri Koutaniemeltä.

Bulgariassa ei pulloja kierrätetä ja tieto siitä, että Suomessa saa tyhjästä pullosta sen, mitä Bulgariassa maksaa leipä, on tuonut markkinatalous-Bulgarian aikana sankoin joukoin työttömiksi jääneitä romaneja tänne keräämään pulloja. Hyvällä onnella kolmen kuukauden pullorahoilla ruokkii lapsiaan talven yli. Ja maksaa esimerkiksi terveydenhuollossa yleisesti vaadittavia lahjuksia.

Filmi on nähtävissä netissä, kannattaa katsoa. Ja hämmästyä siitä, kuinka vähän eksotiikkaa siitä löytyy. Haastatellut tuntuvat kovin ”tavallisilta”, suhtautuvat elämäänsä ja työhönsä käytännöllisesti. Heillä on aivan samat tavoitteet kuin kenellä hyvänsä: pitää huolta lapsistaan ja vanhemmistaan. Dokumentissa kukkii myös itseironia, erityisen bulgarialainen huumorinlaji - etnisestä taustasta riippumatta.