Tänä vuonna kriikuna tuottaa viimeinkin vähän enemmän satoa.  Puun istuttaja, sisar, on tohkeissaan taas lähtemässä etelän lämpöön pariksi kuukaudeksi, joten hedelmien säilöntä jäi minulle. Luumujakin tuli.
Tiedän, että pakastaa ei kannata, hedelmät muuttuvat liian kirpeiksi, ellei niitä nylje. Ja mehuissa ne menevät hukkaan. Pari purkkia umpioitua kompottia voi tehdä, mutta enempää ei niitäkään kannata väsätä, kun syöjiä ei löydy. Hilloksi siis luumut ja kriikunat, sille kuulemma löytyy syöjiä.

Näitten luuhedelmien hilloaminen vain on työläs juttu.  Isompia määriä hedelmiä en rupea halkomaan kivien poistamiseksi.  
Onneksi on netti, josta voi hakea apua.
Useimmat hilloajat näyttävät pitävän kätevimpänä sitä, että soseeksi kivineen ja kivet poimitaan sitten soseen joukosta - esimerkiksi reikäkauhalla massaa nostellen. Erityisen hyvänä pidin neuvoa, että hedelmien määrä pitää laskea, että tietää, montako kiveä pitää löytyä.
Oma panokseni joukkoistamiseen luuhedelmien hillouksessa on tämä: kun hedelmät ovat kiehuneet soseeksi, kannattaa vielä käyttää sähkövatkainta. Etenkin kriikunoiden kiviin näyttää jäävän muuten paljon hedelmälihaa.
 
Ystävätär oli sitä mieltä, että kivet hillon joukkoon vain, voi ne syödessä poimia pois. Päätin nyt kuitenkin lisätä hillon houkuttelevuutta poimimalla kivet jo valmiiksi pois.

 
Näyte jokaisesta tuoteryhmästä. Oranssi luumuhillo on kaunista, mutta niin on tummanpunainen kriikunahillokin. Kuvan rajaus ei onnistunut, mutta ei se mitään, sillä myös värit ovat pielessä. Kriikunahillo on oikeasti tummanpunaista.

Keskustelu vuonna 2050
­­
Kanamarja: Tää on mun mummoni resepti, kulkee suvussa.
Lapsi: Siis se poimi käsin joka ainoon kiven pois?
Kanamarja:  Sekosi se joskus laskuissaan, vaikkei vielä ollutkaan ihan dementoitunut.
Lapsi: Minkäikänen se oli, kun sillä oli noin kauheesti aikaa?
Kanamarja: No tätä kirjoittaessaan ei vielä edes 70:ää, mutta jo eläkkeellä. Siihen aikaan eläkkeelle päästiin kuuskymppisinä.
Lapsi: Oho! Ne oli aikoja!

Mietelmä tämän päivän Hesarista, Hannu Pulkkiselta:
Ennen oli paremmin, koska silloin ennen oli huonommin.