Katiskasta nousi ensimmäinen syötävänkokoinen hauki! Tuttu kalamies ei kuulemma syö "rantarosvoa", mutta minulle maistuu. Ja ranskalaisille, jotka oikein kasvattavat haukea lammikoissa. Fileerasin, leivitin ja paistoin. Yksinkertainen on parasta. Homburgin haukikin maistuisi, jos väkeä olisi enemmän ja viitsisi tehdä. Piparjuurikermaviiliä teki mieli, kun piparjuurta kasvaa omasta takaa, mutta kermaviiliä ei ollut. Korvikkeeksi tein jogurttikastikkeen: sinappia, suolaa ja ripaus piparjuuriraasteen makua vahvistavaa sokeria - oikein nam!

Unkarilaisilla on täytetty hauki -resepti, jossa täytteeksi käytetään kuullotettua sipulia ja saksanpähkinää sekä hauen verta! Siis sitä maksamaista ainetta selkäruodon vieressä, ilmakalvon alla. En ole kokeillut.
Sen sijaan yhdestä haukikokeilusta perhe muistutti minua vuosikaudet. Isä oli saanut tosi ison hauen, eikä äiti innostunut sen laittamisesta. Murrosikäinen Skana ilmoitti hoitavansa homman ja löysi jostain haukirisotto-reseptin. Keitettyä riisiä, keitettyä haukea, keitettyjä luumuja ja mitä vielä - maku oli joka tapauksessa niin hirveä, että äiti jaksoi muistuttaa siitä vuosikymmenien jälkeenkin.

Ennen oli miehen kanssa tapana kesällä  veneillä Saimaalla muutama päivä ja virvelöidä. Kun haukea nousi, päätin kokeilla kapakalaa. Fileet seisotin yön yli karkeassa suolassa ja ripustin sitten oksiin kuivumaan. Tuulisissa saarissa ei ollut kärpäsiäkään. Mantereella piti suojata mammavainaan tylliverhoilla hyönteisiltä. Kuivat kapahauet pistin varmuuden vuoksi pakkaseen. Talvella niitä piti liotella pehmentämiseksi ja kapahaukiruokalajit vaativat voimakkaan maustamisen, tomaattia, paprikaa, valkosipulia ja vähän cayenneakin. Suurta suosiota ne eivät saavuttaneet ja kokeilu jäi yhteen vuoteen. Savossa haukea on syöty myös suolakalana - ei ihme, että saivat lapamatoja.

Hauki on mielestäni  myös kaunis kala: hieno selkeä kuviointi, onnistuneet värit ja persoonallinen muotoilu. Sen tuoksukin on miellyttävän taikinamainen. Toinen ei-kalalta tuoksuva kala on kuore, jossa on raikas tuoreen kurkun haju.