Ystävättären uusperhe-lapsenlapsi sai ADHD-diagnoosin. Tuttua - saman diagnoosin sai aikoinaan ex-mieheni lapsenlapsikin. Tyttö oli ylivilkas, lyhytjännitteinen eikä oikein malttanut keskittyä. Nyt hän on valmistumassa ammattiin, johon vilkas ja sosiaalinen ihminen sopii varmaan mainiosti.

Koska piirre periytyy, lähisukua ryhtyi katselemaan ns. sillä silmällä. Lapsen täti esimerkiksi on ikuinen aikuisopiskelija ja vaihtaa jatkuvasti opintosuuntaa ja työpaikkaa. Mutta eikö se ole juuri sitä "muutosvalmiutta",  jota nykyisin kuulutetaan?

Ystävätär taas on alkanut katsoa epäluuloisesti avomiestään, jonka lihallisesta lapsenlapsesta oli kysymys.
- Jos sen oudot tempaukset ovatkin ADHD:tä, ystävätär miettii ja lisää: aspergerinahan minä sitä pikemminkin olen pitänyt.
En huomauta, että ystävättärellä itselläänkin on piirteitä ja hankkeita, joita moni pitää outona, ehkä antaisi diagnoosinkin. Sama tilanne sitä paitsi itsellänikin.
Ennen oli ihmisiä, joilla oli erilaisia piirteitä, nyt on erilaisia diagnooseja ja lisäksi erilaisia pillereitä niihin.

Luen ystävättärelle
Merete Mazzarellan Matkalla puoleen hintaan -kirjaa.
Mazzarella kuvaa sitä, miten työelämän vaatimukset muuttavat käsityksiä siitä, millainen ihmisen pitäisi olla. Sosiaalisesta lahjakkuudesta on tullut työnantajien erityisesti suosima lahjakkuuden laji. Työnantaja katsoo ostavansa työpanoksemme lisäksi tunnepanoksemmekin, miellyttävän, sosiaalisen käytöksen - ja syykin löytyy. Meiltä odotetaan kykyä liittyä tilapäisiin tiimeihin yksittäisten, lyhytjännitteisten projektien toteuttamiseksi, meiltä ei odoteta lojaaliutta, vaan valmiutta siihen, että meidät kuten myös työtoverimme voidaan milloin tahansa vaihtaa toisiin.
Ja:
Mitä sellaiset sanat kuin "joustava" ja "muutoshaluinen" muuta tarkoittavat elleivät sopeutumista muutokseen, jota useimmat eivät halua. Ja mitä tarkoittavat sellaiset sanat ja ilmaukset kuin "kommunikaatio" ja "sosiaalinen lahjakkuus?"

Voikin miettiä, johtuuko asperger-diagnoosien raju lisääntyminen juuri sosiaalisen lahjakkuuden vaatimuksista? Mazzarella kirjoittaa.

Tämä oli muuten vain yksi aiheista kiehtovassa kirjassa, jonka alaotsikko on Eläkkeellä olemisen taidosta.

o

Mikä on diagnoosi, kun vanhan tuikean ihmisen persoonallisuus äkisti muuttuu;  ihminen rupeaa juoksemaan kamalasti kikatellen pallon perässä ja tanssia tömistelemään
viidakkobuugia?  Mummo.
Pääsin Savon matkan jälkeen Kanamarjan viihdytettäväksi ja kyllä pari päivää sellaista menoa yhtä kylpylälomaa vastaa.