Eilisessä Hesarissa kerrottiin toimittajan epäonnisesta kaverista, joka yritti Pietariin, mutta juttu kaatui jo viisumianomukseen.  Kaikki takkusi ja passin kansikin oli naarmuinen. Onko joku joskus onnistunut todistettavasti matkustamaan Pietariin! oli loppuparahdus.
No me aiomme juurillemme matkaavan serkkuretkueen kanssa onnistua elokuussa. Jätin viisumianomukset viime viikolla Helsingissä käydessäni, matkatoimistovirkailija lupasi paikata pienet puutteet ja sanoi, että homma oli ok.

Anomuslomake ja ohjeet olivat kieltämättä tiukat ja lähiympäristö kertoi ystävällisesti erilaisia kaupunkilegendoja aiheesta.  Olin lähettänyt matkalaisille lomakkeet ja täyttöohjeet matkatoimiston sivuilta netin kautta ja hyvin meni.

Vanhimmalla serkulla ei ole nettiä, niin että käytin postia ja puhelinta eikä mennyt ihan täydellisesti. Ja serkku lähetti myös pyytämäni passikopion lisäksi alkuperäisen passin. Se oli hänen ainoa henkilöllisyystodistuksensa, joten hän pyysi sen mahdollisimman pian takaisin.
Ajattelevaisena ihmisenä päätin varmuuden vuoksi kirjata arvokkaan lähetyksen. Kun serkku meni hakemaan sitä postista - Lappeenrannassa - hänelle sanottiin, että henkilöllisyystodistus, olkaa hyvä. Serkku lupasi esittää sen,  jos antavat ensin avata kirjeen, koska se sisältää hänen ainoan henkilöllisyystodistuksensa. Postivirkailija mietti hetken, mutta suostui ja voi sitten loppujen lopuksi laittaa rastin ruutuun, että vastaanottajan henkilöllisyys oli todettu passilla.
Mietiskelen, olisiko joka paikassa oltu yhtä joustavia.

Passi ei ollut yhtään naarmuinen sen paremmin kuin omanikaan, joka onkin ihan tuliterä biometrinen. Sen mukana tuli tiheällä kirjoitetut ohjeet passin säilytyksestä. Sitä pitää mm. säilyttää viileässä paikassa kuumuudelta suojaten. Ilmat ovat passinsäilytyksen kannalta olleetkin aivan nappiin ja samanlaisia luvataan juhannukseksikin.

Aiomme passin kanssa ylihuomenna lähteä juhannukseksi Suur-Saimaalle yhden Nestorin mökille. Toivotan kaikille ennusteita parempia juhannussäitä - biometrisen passin omistajillekin, passinhan voi laittaa vaikka kylmälaukkuun!