Suuren maailman taloustsunamista alkaa tulla maininkeja eläkettä nauttivan lintukotoonkin.

Taloyhtiön hallituksessa oli esillä kattoremontti. Isännöitsijä oli sitä mieltä, että kannattaisi siirtää sitä hiukan. Säästää rahaa, pistää vaikka pari ylimääräistä vastiketta kantoon. Pankit ovat alkaneet suhtautua nihkeästi jo taloyhtiöidenkin laina-anomuksiin. Sitä paitsi niille tarjotut marginaalit ovat nousseet 0,0jotakin -lukemista 1,jotakin -lukemiin.
Hm, pitää varmaan kuitenkin kokeilla ennen kuin uskoo, ettei lainaa saisi. Kun minun laskujeni mukaan tarvittaisiin huomattavasti enemmän kuin pari vastiketta.

Asiaa valmistellaan työryhmässä, johon jouduin ankarasta vastustuksestani huolimatta. Onneksi ryhmän jäsenissä on alan miehiä, minä vain kokoan ja jaan materiaalia ja kutsun koolle.
Keskustelimme myöhemmin kolmen hallituksen naispuolisen jäsenen kesken aiheesta ja maailmanmenosta yleensäkin.
- Millä te aiotte rahoittaa aikanaan putkiremontin? kysyi yksi. Me emme tienneet.
Muistutin, että isännöitsijä oli puhunut jotain "käänteisestä asuntolainasta". Sanoin kyllä, että se on mielestäni käänteinen ruumiinryöstö. Maailman pankit ovat pelleilleet itsensä siihen kuntoon, että odottavat valtioiden=veronmaksajien ottavan kopin, kun meinaavat kaatua/kaatuvat. Pitäisikö niiden vielä toisella kädellä saada ryöstää sekin, mitä meillä ei vielä ole? Tosinhan pankit ainakaan lähitulevaisuudessa tuskin uskaltavat ottaa edes sitä riskiä, jos taloyhtiöitäkin pidetään riskikkäinä lainanottajina. Siis jos.

Mutta jos taloyhtiöillekään ei lainata, kenellä on varaa tehdä niitä elvytyksen kannalta tärkeitä korjauksia? No, tämä on varmaankin pahimman vaihtoehdon kuvittelua. Ainakin vielä.

Hesarin taloussivuilla kehuttiin Esko Seppäsen Hullun rahan tautia, joka on ilmestynyt Tammen Huutomerkki-sarjassa. Pitää kokeilla, ymmärtäisinkö.