Maailmassa on jotain oikeudenmukaisuutta - perunallakin on nyt oma viikkonsa! Niin paljon kuin tätä sympaattista ja vaatimatonta kasvista on viime aikoina vainottu ja nimitelty, päästelty suusta glykeemisiä indeksejä ja muita rumia sanoja.

Peruna on yksi mielikasviksistani, keitettynä, uunissa, röstiksi paistettuna, piirakoiden täytteenä...
Intialainen ystävä Amar sanoi, että kaikki hyvät kansat syövät perunaa. Tässä siis viikon kunniaksi tarinaa siitä, mitä kolme perunaasyövää kansaa tekisi puolelle kilolle perunaa.

TULINEN INTIALAINEN PERUNACURRY: 
Puoli kiloa keitettyjä perunoita kuoritaan ja kuutioidaan, öljyssä kuullotetaan iso sipuli ja 1-2 tuoretta chiliä ja  teelusikallisen verran raastettua inkivääriä, lisätään teelusikalliset kurkumaa, jauhettua korianteria, chilijauhetta ja suolaa sekä kaksi ruokalusikallista tomattisosetta ja saman verran vettä. Lisätään perunat ja käännellään seoksessa sekä haudutellaan viitisen minuutta, vettä tarpeen mukaan lisää, jos seos ei muuten leviä tasaisesti perunoihin. Persiljasilppua päälle.

Toinen intialaistaustainen ystävä teki leipää lisäämällä kuoritta keitetyihin, survotuihin perunoihin niin paljon vehnäjauhoja, että taikinasta tuli kaulittava. Pyöreät, ohuiksi kaulitut kakkuset paistettiin nopeasti pannulla öljyssä kummaltakin puolelta. Niitä syötiin niin, että sisälle käärittiin esimerkiksi jotain curryä. 

Saksalaiset ovat aika kärjessä perunansyöjinä.  Erilaiset  perunapullat, klössit tai knödelit tai haljut rasvassa heilutellut Schwenkkartoffel-perunat eivät varsinaiset ole herkkujani. Mutta perunasalaatit ovat mainioita. Vanhin SAKSALAINEN PERUNASALAATTI on lämmin:
Puoli kiloa keitettyjä perunoita kuoritaan ja viipaloidaan. Pannussa paistetaan n. 50 gramman läskikuutiot ja yksi sipuli läpinäkyviksi, lisätään ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja keitetään rasvassa, lisätään 2 dl kasvis/lihalientä, maustetaan etikalla, ripauksella sokeria ja rouhitulla pippurilla. Vielä lämpimät perunaviipaleet lisätään, käännellään ja annetaan vetäytyä hetken.

BULGARIALAISET tietenkin tekevät perunasalaattinsa kastikkeenkin jukurtista, lisäävät joukkoon öljyä, sitruunamehua, persiljasilppua ja maustavat mustalla pippurilla ja suolalla sekä kaatavat keitettyjen perunaviipaleiden päälle. Bulgarialaisilla on myös PERUNAKAVIAARI:
Puoli kiloa perunoita kuoritaan, keitetään ja soseutetaan. Soseeseen lisätään hienoksi hierretty munankeltuainen, pieneksi silputtu purjosipuli, silputtu persiljanippu sekä 5 rkl öljyä. Sekoitetaan hyvin. Maustetaan sitruunamehulla, suolalla ja paprikajauheella. Tarjoiltaessa koristellaan hakatulla munanvalkuaisella, oliiveilla ja persiljalla.

Syödään minkä kanssa maistuu.