Toissa viikolla olimme Emmassa katsomassa Tapio Wirkkalan veistoksia. Oli torstai, kello oli vähän yli puoli kuuden ja kerroimme olevamme eläkeläisiä. Meiltä kysyttiin S-etukorttia, kaikilla oli, ja maksoimme 7 euroa. Kun  myöhemmin menin netissä Emman sivuille lähettääkseni linkin, huomasin, että 1.9. jälkeen ke-to klo 18-20 Emmaan on vapaa pääsy. Olimme siis juuri ja juuri ehtineet maksamaan.

Viime viikolla olin Didrichsenillä katsomassa Alvar ja Ragni Cawénin sekä Kim Simonssonin näyttelyjä. Iloinen yllätys: sinne pääsi viikon ilmaiseksi - 25.11. asti eli vielä ehtii. Vapaa pääsy on myös 5.12. ja 6.12.

Kokemusten innoittamana päätin tehdä listan muistakin pääkaupunkiseudun ilmaisista taidemuseoajoista:
Kiasmassa on ilmainen sisäänpääsy joka kuun ensimmäisenä keskiviikkona klo 17-20.
Taidemuseo Tennispalatsissa ja Meilahdessa on kummassakin ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 11-16.
Ateneumissa ei näytä nyt Picasso-aikaan olevan vapaata pääsyä, mutta muutoin kyllä jonain tiettynä päivänä, en vain muista minä.
Taidehallissa on vapaa pääsy alle 18-vuotiaille, mutta ei vanhemmille, ja Amos Anderson ei tarjoa köyhille mitään ilmaiseksi.

Kun kuvataidetta pidetään elitistisenä harrastuksena, niin noina aikoina eliittiin voi siis liittyä ilmaiseksi. Yhtä halvalla ja vieläkin mukavammin eliittiin pääsee tietysti lainaamalla kirjastosta korkeakirjallisuutta  ja nautiskelemalla siitä vaaka-asennossa, sopivana seoksena matalamman kirjallisuuden kanssa.

Näytän esimerkkiä. Koska yöpyötäni on kukkuroillaan vanhoja lehtiä (tietysti elitistisiä laatulehtiä!) olen sijoittanut viime aikoina luvun alle ottamani kirjat sängyn laidalle. Sieltä löytyi: Kari Hotakainen: Ihmisen osa (pikalaina), Marja Kuparinen: Yksityisalue, Gunnel Nyman, Lasiin vangittu kauneus,  Kiba Lumberg: Samettiyö,  Jens Lapidus: Rahalla saa, Edith Södergran: Tulevaisuuden varjo (oma kirja), Levottomia unia, Tulena yli tuhkan, ES:n valokuvia (oma kirja), Tiina Pystynen: Ihmisen tuska pyrkii lihana ulos, Daniil Harms: Perinpohjaisia tutkimuksia, Marja-Leena Vartio: Se on sitten kevät (luettu, odottaa siirtoa a.o. joukkoon).
Kaikkea olen vähintäänkin selannut ja sen perusteella ihan luulen voivani suositella.

Luulisi tällä jo mahtuvan eliittiin. Ja kyllä, sänkyynkin vielä mahdun.