...joka matkalta jäi kännykkään. Kamerassa olevia kuvia taas en osaa ottaa sieltä ulos. Enkä tahattomasti syntyneitä videoita, jotka kirvoittivat kameran lainanneesta tyttärestä iloista naurua. Miksi? Indie-filmeissä esimerkiksi ihaillaan samantapaisia kädenvaraistekniikan kiepauksia erityisen taiteellisina.
Kuvani ja videoni esittivät kuitenkin paikallisia näkymiä, toisin kuin esimerkiksi ystävättären, joka joskus toistakymmentä vuotta sitten lainasi lapsiltaan kameran Amerikan matkaansa varten. Ensimmäinen kuva, lapsen ottama, esitti matkaanlähtijää Seutulassa, mutta kaikki seuraavat matkalaisen ryntäitä eri paikkakunnilla, sillä kamera oli koko ajan ollut väärinpäin.
 
Kuva on ulkoilmaravintolasta ihanassa Veliko Tarnovon kaupungissa. Taustalla näkyy Jantra-joesta nousevaa rinnettä pitkin kiipeilevää vanhaakaupunkia.
Ravintolassa söin kansanmusiikin säestyksellä purotaimenen. Tai jaoin sen jalkoihini pyörimään tulleen lumivalkoisen kissan kanssa. Ensin anovasilmänen kulkukissa sai pään, sitten selkäruodon ja osan pyrstöä. Lattiaan jäi vain rasvainen läikkä.
Pöytäseura sanoi toivovansa, että tarjoilija näki kissan.
- Tai muuten se luulee, että suomalaiset on alkukantaista ja nälkiintynyttä porukka, joka hotkii kalan päineen ruotoineen, hän arveli.

Oli ihanaa nähdä vuoret, ajella pitkin mutkaisia vuoristoteitä, tavata ystävätär jälkikasvuineen ja viehättävine miniäkokelaineen - mutta tietty haikeus jäi. Elämä on kovaa maassa, jossa eriarvoisuus on suurta, julkisia palveluita riisutaan ja tuskin niitä 10 %:n tasaverolla ja isolla harmaalla sektorilla saadaan koskaan takaisinkaan.

o

Täällä Sylän-Hämeessä kukkivat tuomet ja valkonarsissit, kirsikat ja luumut. Tuomiaidanteeseeni on jälleen ilmestynyt uusi lintumökki, tällä kertaa mäntytukkiin tehty. Lapsuudenystävä on ollut asialla, eivät paikalla ilmeisesti pesivät kirjosiepot itse.

Kumisaapaskurjuus jatkuu. Viime syksynä Kuru-saappaiden jälkeen ostamiini Tretorn Strong* -saappaisiin on niihinkin kumpaankin ilmaantunut murtuma päkiän reunaan. Naapuri väittää, että jokin entisissä kestävissä kumisaappaissa käytetty kemikaali on nykyisin kielletty. Kestäviä saappaita pitää sitten varmaankin etsiä kirppareilta.

* OIKAISU 4.6.

Kauhistuksen kanahäkki, olen antanut väärän todistuksen Tretorn Strong -kumisaappaista! Ne voivat mitä mainoimmin, ovat täysin ehjät huolimatta jo noin 10 kk:n iästään! Ja voidaan siis suositella.
Selitys:
Erittäin siisti sisareni oli siivonnut taloa ja siirtänyt tretornini eteisen isoon portaiden aluskaappiin. Ja minä en löydä tavaroita, jos joku laittaa ne oikeille paikoilleen. Sen sijaan paikalla, johon tretornini olin jättänyt, oli myös nauhasuiset kumisaappaat, joiden paikasta päätellen olisi pitänyt siis olla ne tretornit. Mutta ne olivatkin ne viimekeväiset kurut.
Ystävättäret, joilla on aviomies huollettavanaan, syyttävät heitä yleensä tämäntapaisesta käytöksestä. Me putkiaivot olemme vähän peräänkatsottavia.