Puhelinliikenteen historiasta jäi mieleen sieviläinen teräseppä. Mies hankki puhelimen ensimmäisten joukossa paikkakunnallaan, mutta kun puhelin ensimmäisen kerran pärähti soimaan, hän ärjäisi luuriin: Ei tänne saa soittaa! Minä olen tämän puhelimen omaksi mukavuudekseni  hankkinut!
Tunnistin heti sukulaissielun.

Tämä tuli taas mieleen, kun meilissä oli kolmas muistutus siitä, että en ole kirjautunut yhden ystävän "ystäväksi" ulkomaiselle, facebookin tapaiselle sivustolle. Joskus on pyydetty myös facebookiin.
Olen ilmoittanut ihmisille itselleen, että "olen liian vanha" ja että "minulla on mokkulaliittymän takia nettivaikeuksia". Kuulostavat ne paremmilta kuin että "miksi ihmeessä, kun voimme lähetellä meilejä, jos on asiaa".  Nyt tuolta vanhuus -perustelulta alkaa mennä vakuuttavuus, sillä Voimalan mukaan naamakirjakin on jo kohta ammuvainaan aikaista mummomeininkiä, samaa kategoriaa kuin sähköposti.

Skypeltä tuli vähän aikaa sitten ilmoitus, että N.N. oli yrittänyt ottaa minuun yhteyttä ja jos haluan liittää henkilön kontakteihini niin jne. Ilmoitus pani vähän kiemurtelemaan - N. N. on etäinen tuttu, mutta en välttämättä halua ruveta rupattelemaan hänen kanssaan puhelimessa. Toisaalta en haluaisi olla tylykään. Ja ymmärrän kyllä, että pitäisi olla iloinen, jos joku haluaisi puhua tällaisen ynseän putkiaivon kanssa. Mutta meillä on toistemme sähköpostiosoitteet ja sitä kautta vastasin hänelle, että Skype ei ole päällä, koska en pysty käyttämään sitä hitaan mokkulaliittymän kautta, viestitellään jatkossakin sähköpostin kautta.

Sillä aitona mummona pidän kovasi sähköpostista! Voi viestitellä silloin kun itselle sopii. Toinen vastaa silloin, kun hänelle sopii eikä jälkeen päin tarvitse arvailla, mitä sovittiin, kun sen voi tarkistaa.
Ja tunnustan saman tien, että kahden ihmisen kanssa kirjoittelen kirjeitäkin. Sellaisia paperille kirjoitettuja viestejä, joita ihmisillä edellisellä vuosituhannella oli tapana lähetellä toisilleen. Tulostettuja kylläkin, sillä käsialaani ei lue kukaan - ja kun tämän koneenkin olen mukavuudekseni hankkinut.

P.S. Saa nähdä onnistuuko tämä päivitys. Alkuviikosta "pieni hetki, päivitetään" pyöri vielä kahden tunnin jälkeen.