Kolme mainiota päivää Helsingin kirjamessuilla. Koska olen kirjanostokiellossa, hankin vain muutaman kirjan ja otin pääasiassa ylös nimiä, joita pitää varata kirjastosta: Saija Nissisen novelleita (nimi unohtui), Sirpa Kähkösen Hietakehto, Anna Kontulan Mistä ei puhuta, Ahmatova-museota esittelevä Fontankan talossa, Lidija Tšukovskajan, Ahmatovan ystävän kirja Vajoaminen, Pirjo Hassisen Popula – jne.

Hassinen antoi kirjansa päähenkilölle nimen Pirjo, että voisi suhtautua vääriä tekoja tekevään ihmiseen niin kuin toiseen ihmiseen kaikissa oloissa pitää suhtautua - mielenkiintoista! Jos joskus päätän liki 50 vuotta sitten keskenjääneet kirjallisuudenopintoni, minulla on gradun aihekin valmiina: päähenkilöt, jotka ovat kirjailijoiden kaimoja. Hassinen on kolmas nimi sillä listalla.

Niin, ne ostetut: kolme Pienen Karhun lastenkirjaa, Amsterdamiin Kroatiasta  emigroituneen kirjallisuuden opettajan Dubravka Ugrešićin Kiputilahallitus, jota bulgarialaistuttava kehui – ja sitä paitsi kirja maksoi euron, samoin kuin Artemi Troitskin Venäjän viimeinen diversantti.

Olin myös Hesarin esikoiskirjapalkinnon ehdokkaiden esittelyssä. Esa Mäkinen pyysi lopuksi yleisöstä niitä nostamaan vihreän lipun, jotka kiinnostuivat jostain teoksesta niin paljon, että menevät ostamaan sen. Nostin vihreä lipun ja kävin Savukeitaan osastolla ostamassa Ville Ropposen Uralilaisen ikkunan .

Täysikuun vaikutus äänestykseen?

Ennen kirjamessuille lähtöä kävin äänestämässä ja juttelin puhelimessa ystävättären kanssa, joka oli ehdolla suuressa pirkanmaalaisessa teollisuuskaupungissa. Ei toivo varsinaisesti tulevansa valituksi, mutta oli silti ollut edellisen päivän jakamassa esitteitä paikallisen ostarin edessä. – Ketään ei kiinnostanut, kaikilla oli vain kiire kauppaan, hän valitti.
Siltä varalta, että hänet sittenkin valitaan, ostin kirjamessuilta Luonnonperintösäätiön osastolta hänelle 10 m2 Akanvaara -nimistä suojelumetsää onnittelua varten.

Kun palasin kotiin, taivaanrantaan oli puhjennut valtava saippuakuplamainen täysikuu. Millähän tavalla vaalitarkkailijat katsovat täysikuun vaikuttavan vaalituloksiin? Jää kuultavaksi ja lähdenkin tässä valmistautumaan vaalivalvojaisiin.