Kaupunki oli hakkauttanut kirjastoreittini varrelta koivuja ja niiden kannot näyttivät eilen noruvan mahlaa. Minulla on ollut aikoja, jolloin on norutettu mahlaa eri kesäpaikkojen kotikoivuista. Ja yhtenä vuonna ostin kirjaston poistomyynnistä  kirjasen mahlan ammattimaisesta tuotannostakin. En siksi, että olisin varsinaisesti harkinnut aihetta, mutta kiehtovaa siitä oli asiaan hurahtaneen lukea.
Mahla ei saavuttanut suurta suosiota perheessä, joten mahlavuodet jäivät muutamaan.

Nyt on myös pajupilliaika. Ilahduin kovasti, kun Hesari julkaisi pajupillin teko-ohjeet - niitä en netistä tähän löytänyt, mutta sen sijaan löysin esimerkiksi tämän.
Isä-vainaa teki minulle joskus pillejä ja yritti opettaa minuakin tekemään. Oppi on kylläkin unohtunut.
Kehotin tytärtä ja vävyä tallettamaan ohjeet, että tyttärentytär voi aikanaan tällaisina kirkkaina kevätpäivinä puhallella pajupillistä ääniä lintujen sirkutuksen sekaan.

Nyt on myös paras aika varttaa puita. Siksi matkustin kurssautumaan aiheessa todellisen asiantuntijan opastuksella ja innostuin tästäkin asiasta. Kurssilla varttamani puunpoikaset kävin viemässä tyttären ja vävyn pihaan, puiden omenoista voivat todennäköisesti nauttia vasta tulevat sukupolvet.
Opin myös oksavarttamista, jota tietysti piti heti kokeilla. Tyttären ja vävyn pihassa on vanhastaan ollut iso omenapuu, joka on jätetty siihen lähinnä esteettisista syistä. Omenat ovat täysin hapottomia ja puu on venähtänyt niin, että alin oksa on jossain parin metrin korkeudella. Kissat kiipeilevät siinä mielellään - toivottavasti oksien ympärillä oleva teippi ei kiinnosta niitä liikaa.
Puuhun nimittäin vartoimme kolme viime vuoden kasvua olevaa oksanpätkää. Lisäksi vartoimme luumunoksalla tuomen ja pihlajan. Saa nähdä lähteekö jokin vartteista kasvamaan.

Huomasin, että tuntemattomista omenalajikkeista minua viehättivät sellaiset, joilla oli suomalainen nimi: Eppulainen, Lohjan kirkas, Linnan omena. Niitä siis vartoin.
Ilmeisesti samasta syystä käytän myös Erittäin hienoa suomalaista shampoota ja ostan kellooni patterit Kelloseppien työhuoneelta.