Wikpedialta tuli sähköpostiin vetoomus tuesta. Ehdotetut tukisummat ovat pieniä ja pieni oli summa, jonka maksoin. Muutama päivä sen jälkeen toiseen sähköpostiosoitteeseen tuli uusi vetoomus, jonka sanottiin olevan ”vuosittainen muistutus”. Jäin miettimään asiaa, kunnes luin, että Suomen poliisi selvittää, onko wikikeräys linjassa Suomen rahankeräyslain kanssa. Ihan vain änkyryydestä päätin maksaa toisenkin sähköpostiosoitteen kautta pienen summan, mutta se ei enää mennyt läpi.

Olen ahkera wikiasiakas ja sitä paitsi pidän säätiön filosofiasta. Säätiö ei ole mainosrahoitteinen ja tietoakin kerätään mielestäni demokraattisesti. Takana ovat myös maakohtaiset ”kahvihuoneet”, joiden kautta artikkeleita ja toimintaa seurataan, ettei artikkeleihin päädy ihan mitä tahansa.

Viimeksi etsiskelin ”vuolukivi”-sanalle erikielisiä käännöksiä ja tulin lukeneeksi myös artikkeleita. Saksankielinen tuntui perusteellisimmalta ja parhaalta – sama havainto on tullut aina silloin tällöin ennenkin. Minulla on tapana lueskella artikkeleita kaikilla osaamillani kielillä, kun etsin tietoa jostain asiasta. Enni Rukajärven mitalipäivänä päätin kirjoittaa ”Rukajärvi” kyrillisillä kirjaimilla ja etsiä tietoa siitä, mitä nimi merkitsi venäläisille. Ohjauduin mm. venäjänkieliseen wikiartikkeliin jatkosodasta. Lukaisin sen nopeasti kokonaisuudessaan ja pysähdyin kohtaan, jossa sanottiin: войска Финляндии участвовали в блокаде Ленинграда eli että Suomen joukot osallistuivat Leningradin piiritykseen. Suomalainen wikiartikkeli esittää asiasta hiukan erilaisen näkemyksen.Tällaisissa kysymyksissä erilaisia näkemyksiä saattaa esiintyä - minkä ainakin itse otan lukijana huomioon.

Se pieni summa, jonka Wikipedia ehti minulta saada oli kuitenkin suurempi, kuin mitä lastensairaala on minulta saanut. Sitä tuin kerran vahingossa, kun nostin automaatilta rahaa. Vahingossa – sillä mummona en halua millään lailla edistää tulevaisuutta, jossa lastensairaalan kaltaisista kohteista tehdään hyväntekeväisyysprojekteja. On sentään eroa sillä, mitä kuuluu rahoittaa verovaroilla ja mitä vapaaehtoisavustuksilla!