Posket ideologisesta uhosta hehkuen marssin Kaupunkiverstaan Linux-työpajaan. Kun kuulin että Linux ei oikein toimi yhteen minkään mokkulan kanssa, uho pihisi ulos.  Mokkulan varassahan autoton ihminen pystyy elämään kuukausikaupalla mökillä, mutta ilman…? Opastaja katsoi ruutuani. – Mutta sinullahan on Windows 7, jota tuetaan vielä monta vuotta, hän ihmetteli. Pakkasin koneeni laukkuun ja hiivin ulos.

Mutta osaan minä sentään jotain

Käsityöharrastukseni rajoittuu napinompeluun.  Nyt lapsenlapset kuitenkin saavat ylleen jotain mummon omin käsin tekemää:

WP_000298-normal.jpg

Lähiöasema järjesti siirtokuvatyöpajan, jossa tekstiileihin voi siirtää silittämällä kuvia. Oli tosi vaikeaa löytää lasten ko´oissa yksiväristä, 100 %:n puuvillapaitaa melkein kaikissa oli valmiit printit. Loppujen lopuksi yksivärisiä löytyi neljä.

Mummo harkitsi pitkään kuvia. Niiksi valikoituivat kaksi näkymää kesämummolasta: Pikkuveljen kesäleikkikalut ja Kanamarjalle kukkiva päärynänoksa kukkivien tuomien taustaa vasten sekä kaksi venäläisen avantgardistisuunnittelijan työtä liki 100 vuoden takaa, Aleksandra Eksterin (vas. ylh.) ja Varvara Stepanovan (oik.ylh.) designit. Muovipintaiset kuvat toimivat ainakin Pikkuveljellä myös pyyhittävinä osaruokalappuina.

Mummo oli kuunnellut kevään kertakaikkisen hienoa luentosarjaa Venäjän/Neuvostoliiton taiteesta viime vuosisadan alusta nykypäiviin. Venäläinen avantgarde on mummon ehdoton suosikkisuunta kuvataiteessa. Luentosarja valaisi asiaa monelta kantilta, aikakauden taiteen ainutlaatuista energisyyttä, luovuutta ja vaikutusta koko maanosan moderniin taiteeseen. Bauhaus ja Mondrianin De Stijlkin olivat linkittyneet siihen. 30-luvulle tultaessa Isä Aurinkoinen kaadereineen lopetti neuvostoavantgarden. Toisaalta myös Hitler kielsi Bauhausin ja ahdisti saksalaisen modernismi maan alle. De Stijl koki luonnollisen kuoleman voimahahmojensa mukana. Aika aikaa kutakin, mutta mitä aikoja!

Tämä oli ensimmäinen visiittini Lähiöasemalle. Olipa monenlaisia palveluita ja paljon väkeä! Hienoa palvelua – Helsingin kokoisessa kaupungissa pystytään näköjään järjestämään.