Aamun lehden luvussa ja radion kuuntelussa on nykyisin dramatiikkaa. Amerikan finanssikriisi tulvii maailmalle patoamisyrityksistä huolimatta. Ruotsissakin kastuvat jo jonkin siihen suuntaan sijoittaneen pankin jalat. Tapio Bergholm näkee Hesarin Vieras kynä -alakerrassa Marxin vision toteutuvan: valtio sosialisoi jo pankkeja USA:ssa ja Kiina pystyisi halutessaan ostamaan USA:n ja Britannian yksityiset finanssisektorit. Valinta siellä on kotimaisen sosialismin tai Kiinan dominoiman globaalin kapitalismin välillä, kirjoittaa BBC:n taloustoimittaja Robert Peston.
Kiinalaisten rahantekotavoista kerrotaan seuraavalla sivulla: melamiinia maitoon. 53000 lasta tosin sairastui, mutta ihmisiähän riittää.
Radiossa kerrotaan taas, että Rovaniemi liisaa yhden homekoulun ja joukon päiväkotejaan ruotsalaisille sijoittajille, kun kunnan omat rahat eivät riitä korjauksiin.

Tämän kaiken jälkeen Veronmaksajien keskusliiton valitukset suomalaisten keskituloisten verotuksesta ja kaikkien marginaaliverotuksesta tuntuvat ikävältä narinalta. Keskituloisia on paljon ja sieltähän saa, kun jonkun pitää maksaa se, mikä pääomatuloverotuksen alle luikahtaneilta veropakolaisilta ja varallisuus- ja yritysverohelpotuksten jälkeen jää samatta, tekee mieli kyynisesti todeta.
Veronalennuksiahan onkin sitä paitsi luvassa.
Veronkevennyksillä kuulemma tuetaan työllisyyttä. Oletus on, että töitä olisi, jos vain ihmiset saataisiin jotenkin houkutelluksi tekemään niitä.

Ainakaan julkisen sektorin työllisyyttä ei veronkevennyksillä tueta: mitä vähemmän verotuloja, sitä vähemmän varaa palkata väkeä. Valtiolta riittää kunnille vähemmän tukea eikä kuntaverojakaan voi loputtomiin korottaa. Vanhustenhoitoon riittää vähemmän rahaa, kun vanhusten määrä vielä kaiken aikaa kasvaa. Toivottavasti edes vaipat riittävät silloin, kun itse olen siinä kunnossa. Tarjolla on kyllä tasokkaita, sijoitusmielessä perustettuja vanhusten palvelulaitoksia, joihin pääsee 2000 euron kuukausimaksulla - kuten Helsingin Tilkasta äsken kerrottiin.
- Pitkäaikaiseen omistamiseen sitoutuneelle eläkeyhtiölle senioriasunnot ovat luonteva sijoituskohde, kertoo Tilkkaan sijoittaneen eläkevakuutusyhtiö Eteran kiinteistöjohtaja Timo Sotavalta yhtiön sivuillla.
Liisataanko päiväkoteja ja kouluja enemmänkin sijoittajille? Luultavasti päiväkodeissa on ainakin jatkossa lapsimäärään nähden yhä vähemmän henkilökuntaa eivätkä kouluissa opetusryhmät pienene - vaikka lasten lisääntyvistä psyykkisistä vaikeuksista kerrotaan. Ja jonot mielenterveyspalveluissa tuskin lyhenevät.

Eräs tuttava sanoo, että palvelujen leikkaukset eivät ole veronalennusten seuraus, vaan niiden todellinen tarkoitus. Parikymmentä lisäeuroa kuussa eivät tosiaan kirvoita meikäläisestä mitään ihastuksen kiljahduksia ja luulen, että markkamääräisesti isompi, mutta suhteellisesti samansuuruinen summa ei saa isotuloistakaan kovasti kiljumaan. Valtion menoja sen sijaan on pakko leikata, kun tulotkin vähenevät; tulonsiirtoja ja palveluita on vähennettävä, julkista sektoria riisuttava ja yksityistettävä. Sijoittajille tarjoutuu tilaisuuksia.
Minusta tuntuu, ettei tuttava ole ihan väärässä.