Minulla ei ole Lissabonin sopimukseen voimakasta kantaa. Kun selvisi, että minua ei asiassa kuulla,  olen seurannut juttua lähinnä sivusilmällä. Irlantilaisia kuultiin, he pyrkivät ottamaan selvää ja äänestivät. Koko maanosa on nyt sekaisin ja yritetään kovasti keksiä, miten voitaisiin kiertää se, mitä aiemmin sovittiin yksimielisyydestä. Ihmiset ovat ymmärtäneet demokratian ihan väärin - eihän se ole tarkoitettu käytettäväksi!
Tulee mieleen ddr-läisen tuttavan tuttavan lakeerikengät. Hän osti hienot kengät, meni niillä oopperaan, mutta kengät olivat väliaikaan mennessä ratkenneet. Kun hän palautti ne kauppaan, kauppias torui häntä: eihän kenkiä ollut tarkoitettu käytettäviksi, ne olivat arkkukengät!

Muuta voimaahan meillä tavallisilla ihmisillä ei oikein ole paitsi ostovoimaa. Tämä ripe meissä onkin kiinnostavin piirre. Tämä tuli mieleen taas kerran, kun kuuntelin radiosta, miten Porvoon Taidetehdasta ollaan “kehittämässä”. Kehittämisestä on tullut aika ikävänkuuloinen sana, ja kun kuuli, että kehittämisen yhteydessä grynderi, jolle kaupungin omistama kulttuurikeskus on myyty, rakentaa sinne mm. marketin - niin ei voi muuta sanoa kuin että tulihan se sieltä.

60-luvulla me naureskelimme (ja lauleskelimme) sitä, miten ihmisillä oli kaksi työvuoroa: ensin yksi tuotannossa  ja sitten toinen kulutuksessa. Nyt se kulutustyövuoro vasta onkin saumaton osa elämää. Vanhoista rakennuksista kehitetään ostosparatiiseja ja pelloille nousee ideaparkeja. Mars kaikki ostoksille, täyttämään velvollisuutta kulutuksen palveluksessa, luomaan työpaikkoja, joilla ihmiset myyvät toisilleen tavaraa. Keskustan varapuheenjohtaja puhui A-studiossa ihan vakavalla naamalla, ilman vähintäkään ironiaa, että ideaparkeissa vietetään perheen yhteistä laatuaikaa, ne yhdistävät perheitä! Oikea elämänmuotomme liima!
Ajatusteni jatkeeksi soitti telemarkkinoija ja kysyi, pidinkö yrityksen uusia nettisivuja parempina kuin entiset. En tiedä, kun en ole katsonut  tarkemmin, mainosta näyttää riittävän, mutta yritän vain päästä asioimaan, sanoin. Itsekin vasta huomasin, millaisista mainoskujanjuoksuista nettisivuilla on selvittävä, että pääsee asioimaan.

Miten tästä voi sitten ilmaista mielipiteensä? Ei kai muuten kuin jättämällä käyttämättä sen ostovoiman.
Eläkeläisen tuloilla siihen tarjoutuukin muita paremmat mahdollisuudet.