Romaniassa ja Puolassa hevosia käytetään pientiloilla peltotyössä.  Kun niitten ura on päättymässä, ne viedään teurastamolle ja pannan lihoiksi. Mielestäni se on eettisesti paljon kestävämpi ratkaisu kuin että lihansyöjiä varten pitäisi erikseen tehotuottaa broilereita tai sikoja.  Eikä hevosenliha maistunut lasagneissa sen kummallisemmalta kuin nautakaan. Juttu huomattiin vasta laboratoriossa.

Ymmärrän kyllä sen toisen ja painavamman pointin tässä hevosenlihakohussa. Ihmisen pitäisi saada tietää, mitä ostaa syödäkseen.  Mutta kun ruuan pitää olla halpaa – mm. siitä syystä, että Euroopassakin on koko ajan enemmän ihmisiä, jotka eivät pysty maksamaan ruuasta paljon - niin näin siinä käy. Ruokabisneksessä olevat lukuisat ahneet välikädet, ruokamafiaksikin kutsutut, osaavat etsiä alkutuotetta sieltä, mistä sen saa puoli-ilman. Ja alkuperätieto sitten matkan varrella "jotenkin" häviää.

Syön paljon luomumunia ja söisin myös uransa päättäneitä munintatyöläisiä, jos niitä saisi. En tosin pelkästään eettisistä syistä, vaan myös siksi, että ne maistuvat hyviltä, kun niitä keittää sopivasti maustetussa liemessä pari kolme tuntia. Sen verran epäjohdonmukainen kuitenkin olen, että vaikka syön paljon juustoja ja käytän muitakin maitotuotteita, annan muiden syödä lypsyuransa päättäneet naudat lasagneissaan.

Mutta sen ymmärrän tuonkin perusteella hyvin, miksi kotimaisesta ruuasta alkuperä on helpompi selvittää ja miksi maataloustukia tarvitaan; tukia ja valvontaa.