Räntää tuli, talven viimeinen yritys. Mutta ei se auta, lumi on alkanut jo perääntyä metsiin, luimistellen, karvakatoisena.
Maan alla aktivoituu vihreä vastarinta, esittelee jo yhä rohkeammin ruohonkärkimiekkojaan. Minäkin olen jo ruvennut tämän sinnittelevän vastarinnan kooperantiksi, myötäjuoksijaksi - en siis perässähiihtäjäksi.

Viime kesäisistä Outdoor girl -tomaateista talteen otetuista siemenistä on noussut kolme tainta, vahingossa siementämään päässeiden tähtisilmien jälkeläisiä on tulossa kolme. Maasta se pienikin ponnistaa.

Muutenkin sinnitellään. Kun lukee ja kuuntelee uutisia, ei voi kuin päivitellä - siis sanan vanhemmassa merkityksessä. Jokin outo keskipakoisvoima tuntuu pyörittävän rahaa pois pienten ihmisten ja heidän tarpeittensa ulottuvilta.

Hattu kourassa käytävällä

Tulivat mieleen parinkymmenen vuoden takaiset tapahtumat, niihin aikoihinhan tämä kehitys repesi meillä.

Raha oli ns. vapautettu. Pankinjohtaja, joka kutsui joskus yrittäjämiestä huoneeseensa kahville ja kuuntelemaan keskuspankista tulleita viisauksia, kertoi että tarkoituksena oli laittaa maa eurokuntoon. Että meillä olisi vahvoja ja uudessa yhteisössä kilpailukykyisiä yrityksiä.
No, miehen yritys ei sitten osoittautunut sellaiseksi. Ei kyllä itse pankkikaan. Sekin meni nurin keskuspankkiaan myöten. Keskuspankin ohjeita kuunnelleet herrasmiespankinjohtajat siirrettiin takahuoneisiin erityistehtäviin. Tilalle tulivat nuoret, kovaääniset ja reippaat saneeraajat.

Näen sieluni silmillä, miten istumme saaneerajan huoneen edessä käytävällä odottamassa
miehen kanssa. Mies oli saanut aivohalvauksen ja yritimme saada yritykselle lisää maksuaikaa. Saneeraaja siellä sisällä hohottelee äänekkäästi puhelimeen golffarikaverinsa kanssa. Lopulta meidät kutsutaan sisään ja meille kerrotaan, että ei, meille ei voida myöntää maksuaikaa eikä helpottaa edes koron koroissa, pankin järjestelmä laskee automaattisesti korkoa korolle ja liittää velkasummaan. Ei voi mitään.
Jälkeen päin aja
tellen tosin ihan sama, selvitty ei olisi kuitenkaan.

Kun muistan hohottelijan nimen, tulin googlanneeksi sillä. Löytyi mm. tämä ohjelma. Muitakin linkkejä nimellä löytyi. Ne liittyvät pokeriin.

Yhteisvaluutta erottaa


Vapautettu raha rupesi itsenäiseksi, hinnoitteli itsensä ja näyttää vuosien mittaan hakeutuneen yhä selvemmin sinne, missä sen ei tarvitse tuntea oloaan yksinäiseksi.

Eipä silti, täällä meillä pystymme sinnittelemään mekin, joiden luokse raha ei päättänyt hakeutua. Mutta etelässä on jo toinen juttu. Espanjassa, Portugalissa, Kreikassa. Hesarin toimittaja Heikki Aittokoski tekee matkaa Kreikasta Hollantiin havainnollistaakseen maanosan tilaa. Sarjan ensimmäisessä jutussa oli lause, joka jäi pyörimään mielessä: Yhteisvaluutta erottaa. Paradoksaalista. Sama outo keskipakoisvoima näyttää vaikuttavan koko maanosassa.