Kuuntelin radiopäivän keskustelua Yle Puheesta. Kanavamuutoksesta esitettyyn kritiikkiin vastattiin suurinpiirtein ilmoittamalla, että kritisoijat olivat väärässä. Olga K. on Suomen paras henkilöhaastattelujen tekijä, kertoi ohjelmapäällikkö Saaranluoma vanhoja aamuohjelmia haikaileville ja radiopäällikkö Keskitalo kehotti vaihtelemaan kanavaa. Hämmentynyt soittaja kertoi, että hänen pitäisi sitten ostaa jokin kanavanvaihdin, koska ei näkövammaisena pysty itse vaihtamaan kanavaa. Keskitalo ihmetteli, että taloudessa on vain yksi radio. Hänen kotonaan oli kuusi ja suomalaisissa talouksissa yleensäkin useampia.

Koska minulla on vain yksi, vaihdoin siis kanavaa. Kuuntelen nyt Ylen Ykköstä. Musiikkia ei ole sittenkään niin paljon eikä se ole epämiellyttävää - toisin kuin esimerkiksi Puheen uusi välimusiikki, jota koskeva kritiikki suurinpiirtein ainoana tunnuttiin hyväksyttävän.

Nyt kun vielä Politiikkaradio siirrettäisiin Ylen ykköseen. Mitä se siellä Olga K:n ja urheiluohjelmien puristuksessa tekee?

Presidentinvaalikantoja 4.2. - siis  Moskovassa

Yritän kuntouttaa muistiani parillakin kielikurssilla. Venäjäntaitoani yritän verestää tandemkurssilla. Kieltä opiskellaan parityöskentelyllä. Parista toinen puhuu äidinkielenään suomea ja toinen venäjää. Kieltä ja paria vaihdetaan vartin välein.

Ehkä virheenikin vähenevät  edes vähän, mutta keskustelu Suomeen muuttaneiden venäläisten kanssa on jo sinänsä mielenkiintoista.  En tiedä, miten edustava otos suomenvenäläisistä kurssilaiset ovat, mutta hämmästelen, miten määrätietoisia, sitkeitä ja älykkäitä ihmisiä olen tavannut. Monet opiskelevat suomea usealla kurssilla ja ovat sisäistäneen suomen mielestäni kammottavan vaikeaa kielioppia todella hyvin. Kaikki valittavat, että harjoitusmahdollisuuksia puuttuu.
Eräs puolitoista vuotta Suomessa asunut nuori nainen sanoo mieliohjelmakseen Pikkukakkosen, koska siinä käytetty kieli ei ole liian monimutkaista. Oopperasta hän pitää - myös tekstitysten vuoksi. Suosittelin hänelle näytelmätekstien lukemista, niissä kieli on yksinkertaista puhekieltä. Suomalaisen poikaystävän suosittaminen kaatui siihen, että hänellä on jo venäläinen aviomies.

Viimeksi yksi keskusteluksymyksistä koski Suomen presidentinvaaleissa äänestämistä ja käänsin puheen Venäjän presidentinvaaleihin. Ylihuomenna, siis 4.2. Moskovaan on kuulemma saapumassa iso joukko ihmisiä eri puolilta maata kertomaan mielipiteensä aiheesta. Pitääpä seurata tiedotusvälineistä.