Tällaista ei voi tapahtua ja tapahtui kuitenkin! Voitin Suomen Taideyhdistyksen arpajaisissa tämän upean työn, Jaakko Niemelän ”Malli kuvitellusta rakenteesta”-nimisen. Opin myös, mitä on 3D-tulostus. Veistos voidaan todella tulostaa kolmiulotteisena tulostemuovi-nimisellä materiaalilla.

Muistan Jaakko Niemelän parin vuoden takaisesta Ars Fennica -ehdokkuudesta, jolloin pidin blogipostauksessa hänen työtään esimerkkinä synkkyyden ja mustuuden koulukunnasta, jota mielestäni sinä syksynä tapasin mielestäni vähän joka galleriasta.
Kun nyt  aloin googlata nimellä, löysin monenlaista mielenkiintoista tietoa miehen aikaisemmistakin töistä ja kehityksestä, erityisesti hänen omilta sivuiltaan.  Mustuuskin sai tavallaan selityksensä:  Mustat oliot ovat surun kuvia tai kasvaimia, joista useimmat olivat piilotettu näyttelyn suurimpaan ja pimeimpään huoneeseen, kirjoitti siellä Kari Alatalo Niemelän Vääristynyt-näyttelystä, jonka teemana oli kuolema ja surun hallinta vanhempien menetyksen jälkeen
Niemelä on ennen kaikkea rakentaja. Yhä uudestaan hän rakentaa tunteensa näkyviksi. Vaikka rakennelmat ovat konkreettisia, varsinaisen sisällön teoksiin tuo yleensä valo, pimeys ja varjot, kirjoitti puolestaan Tiina Cawén arviossaan  vuonna 2009 Kiasmassa olleesta näyttelystä.

Valo ja varjot näyttävät muuttuneen yhä keskeisemmiksi. Jyväskylän kävelykadulla oli Malli kuvitellusta rakenteesta-nimellä mahtava valo- ja varjoteos.  Ja valoista ja oksien varjoista oli kysymys myös siinä työssä, jolla Niemelä ja hänen vaimonsa Helena Hietanen voittivat Mäntyniemen teoskilpailun ja joka uurrettiin kallioon.

Mietin, mihin sijoittaisin voittamani työn. Haluaisin saada siihenkin varjojatkeen.

Suomen taideyhdistykseen liityin aikoinaan, koska sen agenda oli minusta niin hieno. Se käyttää jäsenmaksunsa nuorten taiteilijoiden tukemiseen; paitsi että jakaa stipendejä, se ostaa nuorilta taiteilijoilta töitä, jotka sitten jokavuotisissa taidearpajaisissa jaetaan jäsenille.  Nykytaidetta meidän tavistenkin koteihin siis. Yhdistys ei kerää omaisuutta, sillä ei ole edes omia tiloja. Se on kuitenkin osakkaana Taidehallissa, jossa sen tuottamat näyttelyt Helsingissä järjestetään.

Vuodatus uudistuu ja menee huomenna kiinni. Saa nähdä pystynkö pysymään matkassa.