Tänään HS:n Torstaissa esitellään perinteinen sokerin karamellisointi, jota minäkin käytin esimerkiksi paahtokiisselin tekoon kunnes bulgarialainen ystävätär Tanja opetti paaaljon helpomman ja astioille ja työvälineille ystävällisemmän tavan:

Teräskattilan pohjalle laitetaan oikein vähän vettä ja sokeri kaadetaan sen päälle ja aletaan keittää. Kun vesi on melkein haihtunut, ”siirappi” alkaa saada väriä. Sen joukkoon voi alkaa vispata maitoa, ei tarvitse erikseen sulattaa kattilan pohjalta veteen sitä kivikovaa ruskeaa laattaa, jota on vaivalloista saada sulamaan ja joka tarttuu kivikovana sekoittavaan lusikkaan. Astiat ja välineet on helpompi puhdistaakin. Maidon kuumentamista esim. mikrossa kyllä suositellaan, sekoittuu helpommin. Taidankin muuten tarjota viikonlopun pienille ja isoille vieraille jäisiä pakastemarjoja kuuman karamellikastikkeen kanssa. Vai karamellisoisinko päärynöitä? Ja päälle rouhetta hunajamanteleista?

WP_000275-normal.jpg

Koe-erä oli vähän liian imelää ( ja kuvakin epätarkka). Mieluummin marjoja karamellikastikkeessa.

Tanja on muuten varsinainen aarre, häneltä olen oppinut monta muutakin niksiä. Kuten esimerkiksi, miten paprikoista irrotetaan kuori ilman taistelua.