Leikekasviksista paras on lanttu. Kirjoitan leikeohjeen ainekset nyt ihan peräkanaa, kun rivinvaihto sekoittaa koko homman: yksi ei kovin iso lanttu, yksi luomumuna, kuivaneista hiivaleivistä jauhettua korppujauhoja tarpeen mukaan, soijakastiketta. Ainoa mauste, jonka mitenkään hyväksyisin tähän, olisi jauhettu korianteri. Lanttu raasteeksi ja muut ainekset sekaan. Korppujauholla kiinteäksi tehdystä taikinasta litteitä leikkeitä, jotka paistetaan korppujauhotettuina tummansinisessä Keijussa. Jos haluaa oikein Fiinin leikkeen, päälle sitruunaviipale, jonka toinen poski on varisteltu paprikajauheella, toinen persiljasilpulla. Muusia ja salaattia tai hapankaalia. Itse asiassa hapankaalin voi laittaa muusin joukkoon liettualaiseen tapaan. Tai muusiin voi sekoittaa pinaattia.

Lantusta tulee myös kolesteroliton maksalaatikko. Lantturaastetta paistetaan tummansinisessä Keijussa ihan ruskeaksi asti, maustetaan soijakastikkeella ja pienellä ripauksella kanelia. Keitettyä riisiä tai ohrasuurimoita ja rusinoita samaan pannuun. Hiukan vettä, hiukan soijaa - joku voi tykätä myös pienestä määrästä siirappia. Haudutellaan aika kuivaksi. Lisätään Keijua ja annetaan paistua siinä kevyesti. Kun jossakin oli nimittäin etsitty vanhan ajan ruokien vegaaneita vastineita.

Ja joulun ruokavinkiksi Nopea lanttulaatikko: muiden äitien tekemä, laktoositon lanttulaatikko kulhoon, joukkoon kaneli- ja neilikkajauhetta maun mukaan, neilikkaa varovasti. Vähän kaurakermaa, vähän soijakastiketta. Laitetaan kauniiseen keramiikkavuokaan, varistellaan korppujauholla ja koristellaan lusikanpohjalla, pieniä voinokareita päälle ja uuniin siksi aikaa, että korppujauho saa väriä. Aika jouluinen maku, opittu itäsuomalaiselta kokilta.

Hesarissa listattiin niitä pieniä asioita, joita tavallinen ihminen voi tehdä hidastaakseen ilmastonmuutosta. Kasvissyöntiin siirtyminen on yksi niistä. Asuntosivuilla arvioitiin vaikutusten määrääkin: se ei ole ollenkaan pieni! Onneksi pidän kasviksista, mutta joskus tekee mieli lihaakin. Lähden tästä katsomaan, onko Hakaniemen torin kauppias muistanut tuoda minulle poronpotkia. Poro ja lammas maistuvat lihoista parhailta - ei vain sen takia, että niillä on tuotantoeläimistä paras elämä.

P.S. Nämä ohjeethan eivät tietysti täytä kaikkia ravitsemuksellisia vaatimuksia, mutta oletukseni on, että proteiinit ja pääosa C-vitamiineista tulee muun ruuan mukana. Ja B12 tietysti vain purkista vegaaneille.

Valtakunnan tehotiloilla kaikki hyvin

Ikkuna-Iines kertoo Anttilan sikatilan hyväksymisraportista bloginsa kommenttiosuudessa. Siitä pääsee selville, että maata viistävä napatyrä, avohaavat, ahtaus ja kuivikkeiden puute eivät ole eläinsuojelurikoksia. No, ensimmäistä kertaa ei tule eteen se asia, että tuottavassa ja kansantaloudellisesti tärkeässä elinkeinotoiminnassa on aika vaikeaa tehdä mitään rikoksiksi luokiteltavaa. Aika vaikeaa on sitä seuratessa myös välttyä kyynisyydeltä.