Minulla oli vähän kiire, mutta tämän savanniruohikossa vaeltavan kissapedon kuva gallerian ikkunassa pysäytti. Leena Luostarisen tai Henri Rousseaun kissapedot tulivat mieleen. Ikkunassa mainostettiin korttisarjaa muinaiskasveista.  Olen hurahtanut esihistoriaan ja kasveihin; muinaiskasveissa ne kohtaavat. Vilkaisin kelloa: muutama minuutti aikaa, ja kävelin sisään galleriaan.
Ostin korttipakkauksen - kukkakorteille, etenkin näin upeille, on aina käyttöä. Jos raaskin lähettää niitä - no, ehkä ihan lähimmille. Ikävä kyllä en ehtinyt alas näyttelyyn, jonka teemana olivat eläimet, näin vain kissapedon.
Tekijät olivat Piikkiön Niemenkulman ala-asteelta - ei vain muutama lahjakas, vaan monta! Kyselin galleristilta, onko paikkakunnalla jokin erikoisen tasokas kuvataidekoulu. Ei, kysymyksessä on aivan tavallinen peruskoulun ala-aste.
Ei se ihan tavallinen voi olla, päättelin ja googlasin.

Niemenkulman koulu sijaitsee Piikkiössä, joka yhdistettiin Kaarinaan vuoden alussa. Eivät kai ne ole lakkauttaneet koulua - oliko tämän jonkinlainen joutsenlaulu! Ei, koulu löytyi. Se on kuvataidepainotteinen ja haluaa edistää kädentaitoja. Kaksikerroksinen puurakennus, 62 oppilasta, pienet luokkakoot. Jokin vuosi sitten amerikkalainen kuvataiteilija oli vetänyt koulussa projektia, myös Taideakatemian opiskelijat olivat olleet asialla koulussa. Muinaiskasvit-projektiin oli haettu ja saatu sponsorirahaa. Näyttelyyn oli hankittu materiaalia tutkijan opastuksella ötökkasafarilla.
Koulussa täytyy olla erityisen aktiivinen vanhempaintoimikunta ja opettajat! Mutta näin siis voidaan siis toimia pienessä kyläkoulussa, jos harrastusta on. Tosin Piikkiön vuoden 2008 talousarviosta löytyi sivistystoimesta maininta: Taiteen perusopetuksen tavoitteet ja määrärahat on poistettu.

Tämä kuukaudentakainen juttu tuli mieleen tänään, kun kuulin uutisissa, miten kunnissa suurennetaan luokkakokoja - mm. pienten koulujen lakkautusten seurauksena - huolimatta valtion niille toimittamista rahoista luokkakokojen pienentämiseen. Rahoja ei korvamerkitty. Mutta kun asialla googlaa, käy ilmi, että valtion suurieleisesti jakamat rahat merkitsevät 26 euroa oppilasta kohden vuodessa.