Pahempiakin ärräpäitä tekisi mieli päästellä, kun ajattelee, miten perunaa käsitellään. Sitä sanotaan olevan varastossa 40 % viimevuotista vähemmän, mutta sitäkin vähää pilataan valohoidolla. Valon viherryttämästä perunasta tulee syömäkelvotonta, se sisältää paljon glykoalkaloideja kuten solaniinia ja kakoniinia.  Suurta perunanystävää harmittaa kovasti.

Törmäsin asiaan taas pari päivää sitten, kun ajattelin laittaa Kanamarjan vierailun kunniaksi tavallistakin parempaa mummonmuusia ja valikoin City-Marketista isoja multaisia puikuloita. Pestyinä nekin osoittautuivat vihertäviksi, vaikka olivat suurissa valolta suojatuissa puulaatikoissa. Oliko ne pilattu siis jo ennen kauppaan tuloa?

Käyn mielelläni lähiseudun pienemmissä kaupoissa, koska autottomana ihmisenä ostan päivittäistavaroita vähän kerrallaan, enkä halua niiden vuoksi laukata pitkin hehtaarihalleja ja odotella kassajonoissa. Perunoita en niistä kaupoista kuitenkaan osta, koska ne pitävät perunansa keinovaloin valaistuissa vihannestiskeissä. Kun liikkeet ovat auki klo 7-23, vihertyminen on varmaa. Yhdessä lähimyymälässä, jossa olen nähnyt todella vihreitä perunoita, olen muutamaan kertaan huomauttanut asiasta. Ystävälliseen sävyyn ja lähinnä muita perunanostajia ajatellen. Viimeksi nuori myyjä sanoi vähän ennen puolta päivää, että on ollut yksin paikalla klo 7:stä lähtien eikä ehdi kassalla istumiselta ja hyllyjen täytöltä seurata asiaa, mutta katsoo heti kun ehtii. Myyjän kohtalo säälitti melkein yhtä paljon kuin perunoiden.

Läpinäkyviin muovipusseihin pakattuja perunoita en osta, mutta tytär sai voimapaperisessa luomuperunapussissakin vihreitä perunoita.
Pakkaajako oli voimapaperipussin perunat pilannut?  Nykyisin olen siirtynyt ostamaan perunani isojen liikkeiden puisista irtoperunalaatikoista. Mieluiten olen ostanut multaperunoita, mutta nyt sitten pitää varoa niitäkin, pestyistä ainakin näkee, mitä saa.

Kanamarja sai pataruokaa, jossa oli puulaatikosta ostettuja nicoloita. Puikuloista leikkelen vihreät paikat pois ja laitan jonkin oman ruuan joukkoon. Tiedän kyllä, että peruna, jossa näkyy vähänkin viherrystä, sisältää kauttaaltaan solaniinia, mutta ruuan poisheittäminen kauhistuttaa ja näin vanhan vatsa kestää vaikka jo rautanaulojakin. Nuoremmille en vihertyneitä perunoita tarjoa.