Höppänä. Lahopää. Kanamarja maisteli vielä kotonakin uusia sanoja, joita oli oppinut mummolta konserttimatkalla. Mummo ja Kanamarja olivat olleet oikein ajoissa konsertissa, itse asiassa viikon etuajassa. Mummo tajusi asian vasta konserttipaikalla ja alkoi luonnehtia itseään noilla uusilla sanoilla.

Kanamarja ja Pikkuveli vierailivat viikonlopun mummolassa ja tulevat seuraavaksikin viikonlopuksi. Isä rakentaa piharakennukseen saunaa ja on esittänyt toivomuksen, että innokkaat apulaiset avustaisivat pari viikonloppua mummolassa.

Apu on ollut tarpeen. Kanamarjan kanssa olemme mm. tehneet kotitekoista pastaa. Useamman vuoden kaapissa maannut pastakone kaivettiin jo edellisellä vierailulla esiin ja molemmista lapsista on todella hauskaa veivata konetta. Olemme tehneet sekä pinaattipastaa että valkoista, pelkästä durumvehnästä ja vedestä tehtyä. Yritimme myös veivata lasagnelevyjen sisään kokonaisia pinaatinlehtiä, mutta ei onnistunut. Kanamarja keksikin, että laitamme kokonaiset lehdet vasta levyjen päälle vuokaan. Teimme valkoista kauramaitokastiketta sekä lähes klassista soijarouhebolognesea, viiniäkin lorautettiin joukkoon. Juustoraasteen asemesta sirottelimme päälle saksanpähkinärouhetta.

Ensi viikonlopuksi mummo ideoi pinkkiä pastaa, punajuurimehua&durumvenhnää sekä jotain kauniin vihreää kastiketta, esimerkiksi kookoskermaan tehtyä pinaattikastiketta, tofua ja purjoa tai vihreitä papuja, täytyy vielä kehitellä ja googlailla.

Eräänlaista apua lahopäisyyden tojuntaanhan on nimittäin sekin, että mummo keksii muutamaksi päiväksi myös lapsille maistuvia kasvisruokia. Tällä kertaa listalla oli pinaattilettuja puolukkasurvoksen kanssa, ranskalaisia ja porkkana-saksanpähkinäpihvejä, kaurakermaan tehtyä perunamuusia ja seitanrullia/savutofua, kahvihernedalia ja riisi&quinoaa sekä sitä lasagnea.  Salaattivadeilla oli kasvikset erikseen, sillä Kanamarja ei syö tomaattia eikä lehtisalaattia, vain kurkkua ja paprikaa, Pikkuveli jättää vain lehtisalaatin syömättä, mutta muu käy. Pikkuveli rakastaa myös parsakaalia, johon Kanamarja ei koske, syö vain herneitä ja maissinjyviä. Lehmänmaitojäätelö on kummankin herkkua ja itsepoimittuja marjoja mummolassa tuputetaan joka käänteessä, pakastinarkku pitää huhtikuussa alkavan putkiremontin alta saada tavallista nopeammin tyhjäksi.