Kiitos, kahil77, ystävällisestä tunnustuksesta! En osaa portugalia, mutta olisikohan tuo rinikka jotain tunteessa mukana oleville.
Tunnustuksen lisäksi saa nyt ihan kehotettuna kertoa maailman mielenkiintoisimmasta ihmisestä eli itsestään ja viidestä aististaan:

1. NÄKÖ. Olen näkötyyppi. Muistan, että se tärkeä juttu kerrottiin aukeaman vasemmalla sivulla, toisessa kappaleessa. Joskus valokuvamuistista putkahtaa jokin kuva, jossa näen itseni esimerkiksi kääntämässä kuutosella olleen keittolevyn nollan asemesta viitoselle. Pari kertaa sellainen kuva saanut minut palaamaan kotiin ja luultavasti säästänyt tulipalolta.
Käyn myös taidenäyttelyissä nautiskelemassa muitten tekemistä kuvista, viimeksi tästä.
Huomiokyky taas on eri juttu. Paljon jää ympäristöstä havainnoimatta, koska olen enimmäkseen ajatuksissani. Ja kasvomuistikin on huono.

2. KUULO. En muista hyvin kuulemaani ja kuuntelukin kytkeytyy automaattisesti päältä pois, jos ihminen puhuu pitkään. En kuuntele musiikkia - mutta kysymys ei kai ole pelkästään siitä, että en ole kuulotyyppi. Kirjoittelen ja luen mieluummin sähköposteja kuin hoidan asioita puhelimessa - parin ystävättären kanssa lörpöttely on kyllä vähän eri juttu!

3. HAJU. En polta ja hajuaistini on hyvä. Joskus metsässä aukiolle tullessa haistan kevyen myskintuoksun ja päättelen, että uroskettu juoksi juuri äsken yli. Yksi hirviporukka vähän tarjoilikin minulle koiran paikkaa.
Kukissa tuoksulla on minulle iso merkitys.

4. MAKU. Tunnettua, että hajuaistilla on merkitystä makuelämyksen syntymisessä. Olen nautiskelija - erityisesti pidän happamista ja suolaisista mauista, tulinen makukin miellyttää. Makealle en ole kovin perso.

5. TUNTO.  Siedän mielestäni kovaakin, mutta ajallisesti rajattua kipua hyvin.
Minulla oli ilmeisesti epätavallisen kivulias synnytys - päättelen sen sairaalan henkilökunnan reaktioista. Lääkäri kehui "kunnon supistustuksia", synnytyksessä auttanut kätilö kärsivällisyyttäni ja kätilöretkue ihaili myöhemmin kovasti sängynpäädyssä ollutta supistuskäyrää. Kun itse näin lopulta sen, huomasin, etteivät käyrien huiput olleet mahtuneet paperille ja ymmärsin, mistä oli kysymys. Sen kokemuksen jälkeen en ole pelännyt hammaslääkärissä.  
Luultavasti kysymys on myös putkiaivoisen kyvystä keskittyä lyhytaikaiseen suoritukseen. Kipua, jonka lopusta ei olisi tietoa, en luultavasti sietäisi.

En haasta nimenomaisesti ketään, mutta olisin kyllä utelias kuulemaan blogituttavien jutut viidestä aististaan. Kokemuksesta voin sanoa, että hauska näitä on kirjoitella. Napatkaa rinikka ja haaste ja jos nappaatte, niin linkatkaa! Blogissanihan vierailee vain emotionaalisesti lahjakkaita ihmisiä, joiden tunteissa on mielellään mukana. Että rinikkaan on kyllä oikeus!

Huomenna lähden loppuviikoksi nauttimaan Kirjamessuista kaikilla aisteillani - samaan aikaan siellä on myös ruokamessut.