Kun kerroin tv:ttömäksi jättäytymisestäni, yritin olla sarkastisen vitsikäs ja ehdotin tositv-formaatiksi juttua tv:ttömistä ihmisistä. Mutta ne tekevät senkin kuulemma tosiaan itse.

Kun en näe ohjelmaa, niin voin kyllä toistaa jo raportoitua, kun kerron että
- aluksi sisäinen kello hälytti illalla puoliyhdeksän maissa, nyt ei aikoihin mihinkään aikaan.
- vuorokausirytmi on heilahtanut entistä enemmän aamun suuntaan. Lehtihän on jo viideltä postiluukussa. Kymmenen jälkeen ei millään jaksa valvoa. Kirja putoaa kädestä. Niitä tulee luetuksi enemmän. Kaikenlaisia, hömppää, korkeakirjallisuutta, asiaa.
- taidenäyttelyissä tulee käytyä enemmän, kun katselemiseen on tottunut.
- olohuone pysyy siistinä, kun siellä käydään vain kastelemassa kukkia tai hakemassa hyllystä kirja. Vähäiset vieraatkin istutetaan keittiöön, kun kahvit tai ruoka valmistu siellä.
- yhdistetty makuu&työhuone sen sijaan on entistä sotkuisempi, täynnä lehtiä, kirjoja, papereita ym.
- jonkin verran on käsi irronnut ajan valtimolta, mutta esimerkiksi Inhimillinejn tekijä, Mot, A-studio, Voimala jne. kuuluvat myös Radio Peilistä. Sitä kyllä sattuu, ettei ymmärrä jotain vitsiä, jonka muut ymmärtävät. Paitsi tv:ttömyydestä se voi tietysti johtua myös tyhmyydestä tai siitä, etten lue iltapäivälehtiä. Toisaalta kanavia on niin paljon ja siksi katsojaprofiilejakin, ettei oikeastaan pitäisi tuntea itseään ihan niin oudoksi kuin esimerkiksi tv:ttömät silloin, kun oli vain pari kanavaa, joita kaikki katsoivat ja puhuivat samoista ohjelmista.
- musiikkia ei kuule vahingossakaan, mutta olen sillä tavalla häiriintynyt Otto Grundströmin diagnoosi KirjaIn -lehdessä, etten sitä kaipaakaan.
- ainoa mitä joskus kaipaa, on hyviä filmejä ja muuta fiktiota.
- “iltateeksi” kutsuttu syöpöttely on jäänyt  ja - tarkistin kaksi kertaa! - vyötäröstä kadonnut viisi senttiä! (Satuin syksyllä(?) terveyskeskukeen päivänä, jolloin kaikilta mitattiin vyötärönympärys, tarkka lukema siis selvillä!)
- olo on vapautuneempi/irrallisempi/elitistisempi/syrjäytyneempi - tarpeeton ylipyyhitään.

Miksi muuten ohjelmassa tv:n kanssa on niputettu kännykkä ja tietokone? Nehän ovat pakollisia yhteydenpito- ja asioidenhoitovälineitä. Ilman niitä en esimerkiksi pystyisi ajokortittomana lähtemään kesäksi syrjäkylille - niin kuin ennen pitkää aion.

3G-änkyräksikin?

Kohta on siis pakko ostaa 3g-puhelin, vaikka en aio surffailla netissä kännykällä. Ilman silmälaseja en näe lukea ruudulta edes kuka soittaa. Mutta tekisivät nyt edes sellaisenkin version 3g-kännykästä, joka muistuttaisi puhelinta. Meitä vanhoja, tekniikkaa vieroksuvia hömelöitä on vuosi vuodelta yhä enemmän.