Matkustin Pasilaan lähijunalla. Kun olen pääsemässä läpikulkutunnelista kävelytasolle, minut hätkähdyttää – ei kyllä ensimmäistä kertaa - kyltti LENIN SALAATTI. Tampereella on Lenin-museo, mutta meillä Pasilassa Lenin Salaatti. Ensimmäiseksi tulee mieleen bulgarialaisten Ruska salata, Venäläinen salaatti, joka on sama majoneesipohjainen salaatti, jota meillä kutsutaan Italialaiseksi salaatiksi. Sitten mielikuvat selkenevät ja ymmärrän, että salaattibaarin omistaa joku Leni, Leni niin kuin Riefenstahl. Saksalaiset eivät ole varsinaista salattikansaa, yksi Euroopan epäonnistuneimmista salaateista on Frankfurtin salaatti, jossa raakaa kaalia ja porkkanaa on yhdistetty raakaan sipuliin. Jossakin Frankfurtin suunnalla menin kerran lihakauppaan ostamaan leikkeleitä pikinikille – suunnittelimme sellaista yhden amerikanjuutalaisen kanssa. Silmäni sattuivat heti kylmäsavustettuun porsaanfileeseen, jota helsinginvenäläisen Marschanin lihakaupassa myytiin aikoinaan nimellä Pariisin filee ja tulin pyytäneeksi sitä sillä nimellä. Amerikanjuutalainen ei ollut niin kosherin perään, hän piti erityisesti juustolla kuorrutetusta porsaankyljyksestä. Saksaksi porsaanfileen nimi oli jotain aivan muuta ja selittelin kauppiaalle nolona, että minun kielelläni kylmäsavustetun fileen nimi tuli Pariisista. - Olette ranskalainen? arveli kauppias.

Hm – syömällä voi siis matkailla ympäristöystävällisesti ilman kerosiinipäästöjä. Moraalikin tälle jutulle näköjään löytyi vain hieman ponnistellen. Melkoinen sillisalaatti silti. Yhden saksalaisen keittokirjani mukaan sen nimi on muuten Schwedischer Herings Salat.

Roskaposti kehittyy!

Sähköpostiosoitteistani toinen on ollut jossain netissä esillä. Kun minulle on aikaisemmin tullut runsaasti voittoja erilaisissa arpajaisissa tai sitten maailman ihmiset ovat kovasti huolestuneet sellaisen ruumiinosani koosta, jota minulla ei edes ole, niin nyt saan ilmoituksia, joiden otsikossa lukee Undelivered Mail Returned to Sender. Nokkelaa!