Blindhuhn, sokea kana on tosiaan saksalainen perinneherkku. Ja siitä mukava, että nimestä huolimatta siihen ei käytetä broilerikeskitysleirissä kituneita lajitovereita. Sen voi tehdä eettises-ekologisesti kestävänä kasvisruokanakin, joskin alkuperäisreseptiin kuului 375 g lämminsavupekonia. Minkä Oikeutta eläimille -videoista tietoinen kokki kuitenkin aikoo jättää pois, etenkin kun lihansyöjävieraskin huomenna palaa Itä-Suomeen:

Sokea kana

250 g kuivattuja papuja - käytän ruskeita, pataan tulee kauniimpi väri ja niitä on valmiina pakkasessa - niitähän kannattaa kerralla keittää enemmän. Pavut siis keitetään lähes pehmeiksi ja pataan lisätään:
250 g porkkanoita paloiteltuina
250 g  perunoita paloiteltuna
2 suurta omenaa
2 päärynää
suolaa, sokeria.
Keitetään kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Buntes Huhn, kirjava kana, padasta tulee, kun siihen lisätään 250 g vihreitä papuja.

Lihan tehotuotanto vain historian välivaihe?

Kun Hesari esitteli ruokasivujen uudet kolumnistit, panin merkille, ettei mukana ollut yhtään kasvissyöjää. Tänä aikana, kun yhä useammat ihmiset siirtyvät kasvissyöjiksi ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on arvioinut, että lihantuotannosta koituu lähes viidennes maailman kasvihuonekaasupäästöistä! Yritin tarkistaa, muistanko tämän kolumnistijutun oikein, mutta netistä en tietoja kolumnisteista löytänyt.

Aiheen tarkistukseen antoi tämänaaminen Heli Sutelan kolumni. Hän ilmoittautuu lihansyöjäksi, joka haluaa ei-tehotuotettua lihaa ja ällistelee, että Oikeutta eläimille suosittelee kasvisyöntiä. Hänen sloganinsa on oikeutta eläimille ja isommat pihvit.  Hän sanoo uskovansa, että lihan tehotuotanto on vain historian välivaihe.
Ettäkö maailman kasvavalle väestölle, jossa lihansyöjien määrä näyttää ns. elintason noustessa lisääntyvän, tultaisiin kasvattamaan possuja pahnoilla tilavissa karsinoissa, niin kuin Sutela maalailee? Minun puolestani kuka tahansa saa uskoa, mitä haluaa, mutta älyllisen epärehellisyyden määrä tuossa on kyllä mielestäni melkoinen.

Olen itsekin sekasyöjä - lihaa syön kylläkin harvoin - mutta en väitä, että pihvi nyt tai tulevaisuudessa voisi päätyä lautaselleni jollain eläimille oikeutta tekevällä, eettisesti korkeatasoisella tavalla. Aste-eroja tosin on, mistä syystä yleensä syön lammasta tai poroa, jos lihaa syön. Onneksi ne maistuvat parhailtakin.

Ilmaston kannalta naudanliha on ongelmallisinta, joten härkäviikoille härän sijaan mieluummin jotain muuta ja muutenkin terveellistä loppuvuotta! toivottaa Blindhuhnin suomalaiskaima.

P.S. klo 15.11. Muokkasin tuota toivotteluosuuttani hiukan kohteliaammaksi.