Muistan kyllä, mitä meillä oli ennen kuin meillä oli Itella Oyj ja TeliaSonera Finland Oyj.
Oli postitoimistoja, posti tuli ilmaiseksi kesäpaikankin laatikkoon ja teleyhteyden sai, asui sitten missä päin hyvänsä. Meillä oli nimittäin valtion palvelulaitos nimeltä Posti- ja lennätinlaitos.

Sitten alkoi tapahtua, se jaettiin, liikelaitostettiin, yhtiöitettiin ja puoliskot menivät pörssiin. Nimet vaihtuivat kaiken aikaa. Soneran piti valloittaa maailma tai ainakin Saksa - ja Posti perässä. Väkeä pantiin maantielle sankoin joukoin. Vanhan ajan telemies sanoi lähtiessään: tulin tuottamaan telepalveluita, mutta nyt pitäisi tuottaa voittoa omistajalle, telepalveluista viis.

Postissakin sama juttu ja joka ainut aivastus on hinnoiteltu erikseen. Olin lähdössä maksamaan siitä, että postinkantaja pysähtyy jakelureitillään laatikolleni ja tuo sinne lehdet, joiden osoitteenmuutokset teen itse. Yritin netissä selvitellä erilaisia hintoja, mutta kun näppäilin hakuun ao. lanketin yläreunassa olleen nimen: lomajakelupalvelu, ei tullut kuulemma yhtään osumaa. Sivut oli ilmeisesti tehty fiksummalle tyypille. Sen sijaan minulle selvisi, että kotikaupunginosan postitoimisto lopetetaan ja palvelut siirtyvät naapurikaupunginosan K-kauppaan. Ennen postivirkailija oli arvostettu ja koulutettu ammatti-ihminen, nyt homman voi ilmeisesti hoitaa toisella kädellä kaljan- ja makkaranmyynnin ohessa! En halua epäillä K-kaupan väen osaamista – omalla alallaan, mutta ainakaan tämä ei ole sitä "ydinosaamista".

Itella puolestaan siirtää ydinosaamistaan Venäjälle, meidän täällä kotona on pakko tyytyä siihen, mitä annetaan ja siihen hintaan, mitä otetaan.
Lomapitäjän asiamiespostin kyltti näytti olevan tänä kesänä kolmannen päivittäistavaraliikkeen kulmalla. Siitä vedän sen johtopäätöksen, että ilmeisesti korvaus ei vastaa nähtyä vaivaa, kun hommaa noin kierrätetään.

Syrjäseuduilla ollaan huolestuneita puhelin- ja laajakaistayhteyksistä. TeliaSonera hävittää huonosti tuottavia lankaverkkoja ja hätistelee kännykkäyhteyksien varaan, toimivat ne sitten tai eivät. Yhtiö pitää kai saada edustavaan myyntikuntoon - France Telecom vai Orangeko se on, ja Norsk Tele ovat lehtitietojen mukaan väläytelleet kiinnostustaan ostoon.

Olen tehnyt sopimuksen TeliaSoneran kanssa siitä, että saan maalle laajakaistan – lankoja pitkin vielä tänä kesänä näköjään. Sen pitäisi avautua ensi viikolla. Lapsenuskoni määräaikoihin ei ole erityisen vahva, mutta saan sen kaistan kyllä - täällä rintamailla. Ja kaupungissa jaksan lenkkeillä muutaman kilometrin postimatkan – toistaiseksi. Kaikkien asiat eivät ole yhtä hyvin. Näissäkin asioissa pätee kai se 4:5-sääntö. Jos 4/5-osaa selviää, siitä yhdestä viidenneksestä viis!

Lisäys 14.5.

Anteeksi ja kiitos,
TeliaSonera Finland Oyj, laajakaista järjestyi täsmälleen sovittuun aikaan ja etukäteen annettiin vielä tekstiviestinä ohjeet siitä, miten menetellä, ellei toimi! Kaikki muut häijyt ajatukset ovat edelleen voimassa, mahdollisesti vielä voimistuneina, kun katselin YLE Areenalta toissasunnuntaisen ohjelman suomalaisesta korruptiosta. Yksi sen hienostuneista muodosta on Kalle Isokallion mukaan valtion tuottamien palvelujen yhtiöittäminen ja pörssiin vieminen kaikkine lieveilmiöineen. Niin kuin onkin.