– Esimerkiksi sanomalehden aamulukemisen kulttuuri on murtumassa, sanoo Itellan tutkimusjohtaja Heikki Nikali HS:n mukaan esitellessään laitoksensa tutkimusta medioiden tulevaisuudesta. Hm. Ainakin se on murtumassa kesäpaikassani, jossa Itellan henkilöstösupistukset näkyvät niin, että aamun lehti tulee naapurien todistuksen mukaan joskus iltapäiväneljän – viiden välillä. Omiakin näköhavaintoja viime viikolta on. Supistukset ovat melkoinen lisäpotku muutenkin potkitulle printtimedialle.

En luovu kuitenkaan paperilehdestä. Vaikka aamulehden joutuu korvaamaan netissä surffaamalla – toivottavasti mokkula pelaa – niin odotan silti lehden laajempia tietoja. Naapurin kanssa on huonommin, hän ei ole opetellut tietokoneen käyttöä.

Näköjään laajempiakin tiedostoja voi kyllä lukea netin kautta, jos niitä tarjotaan. Olen nautiskellut parina viime päivänä Agneta Rahikaisen Edith Södergran –väitöskirjaa, joka on luettavissa netissä.

EU-vaaleissa ääni painaa tuplasti

Ylen sivuista, joilla aamun lehti tulee korvautumaan: vaalikoneiden viihdekäyttö on taas alkanut ja mielestäni paras on Ylen vaalikone. Videotentit ovat puhuvia nekin. Vielä kun saataisiin jotain tietoa niiden EU-parlamenttiryhmien peruslinjoista, joihin mepit menevät. Siihen väitteeseen en nimittäin usko, että EU-vaalit olisivat henkilövaali.  Henkilövaalissa ehdokas olisi kyllä helppo valita, mutta kun miettii hänen puolueensa/tulevan parlamenttiryhmänsä vaikutusmahdollisuuksia ja hänen vaikutusmahdollisuuksiaan niissä, niin meneekin vaikeammaksi.

Äänestää joka tapauksessa aion, iso osa arkeeni ja tulevien sukupolvien arkeen vaikuttavasti asioista päätetään EU:ssa. Ja jos äänestysprosentti on puolet siitä, mitä esimerkiksi eduskuntavaaleissa, niin ääneni tehohan on sitten tupla.

13.5.

Tykkään Ylen vaalikoneen euroryhmä-täydennyksestä

Kun en ole feisbuukissa ja asianomaiset eivät siten ota vastaan tykkäämisiäni, niin huutelen niitä täällä itsekseni. Me tiedonhaluiset kansalaiset kirjoitimme Ylen vaalikoneen palauteosaan, että pitäisi saada jotain tietoa euroryhmistä. Nopeasti toivomukseemme vastattiin.