Vaikka maisemat Helsingistä Hämeeseen on junan ja bussin ikkunasta nähty luojaties kuinka moneen kertaan, niin syysväreissä ne koukuttavat painamaan nenää ikkunaan. Alhaalta paistava syysaurinko piirtää pitkät, selvärajaiset varjot ja saa tienoon näyttämään lavasteilta, joissa kohta tapahtuu jotain dramaattista. Sama tunnelma sisälläkin:

Mies, joka kävi hakemassa isältä visaa, toi kiitokseksi omaa disainiaan. Ensiksi vähän vierastimme tätä sorvin mahdollisuuksia monipuolisesti esittelevää esinettä, mutta nyt se on kotoutunut erottamattomaksi osaksi pirtin sisustusta.

Fosforin tuoksu

Syksyn aromeihin kuuluu sikalaliete, jota levitettiin vasemmalla näkyville pelloille.
Eduskunta keskusteli samana päivänä jätevesiasetuksesta ja mekin naapurin kanssa jatkoimme aiheesta. Hän asuu puolen kilometrin päässä  peltojen halki virtaavasta ojasta ja luultavasti tuottaa siippoineen keskiarvon mukaiset 1,6 kg fosforia vuodessa. Olimme vakuuttuneita, että sadoilta sioilta sitä syntyy ihan eri luokkaa oleva määrä. Haja-asutusalueiden fosforikuormastahan vain n. 4 % tulee talouksilta. Naapurilla ei ole jätevesiasetuksen mukaisia laitteita eikä hän onnistu täyttämään 68 vuotta ennen lain voimaanastumispäivää. Hän noudattaa silti paikallisessa jätevesi-infossa saamaansa ohjetta: älkää hätiköikö. Tässä asiassa  hämäläisillekin on katsottu tarpeelliseksi antaa tuonsisältöinen ohje.
Pitää sanoa erikseen, että emme kovasti paheksuneet sikalanomistajaa, joka vain vastaa sosiaaliseen tilaukseen ja on ihmisenäkin mukava. Mutta kun väki haluaa kaiken aikaa ahmia lihaa ja mahdollisimman halvalla, hän kasvattaa sitä isossa, kustannustehokkaassa laitoksessa, jonka jäte on loppusijoitettava jonnekin.

Ei ollut yllätys, että hallitus sai tänään puhtaat paperit asiassa. Kasvojen menetyksen lisäksi asetuksen peruuttaminen olisi kiusallista kai myös niitä kuuliaisia kansalaisia ajatellen, jotka ovat jo hankkineet kalliit laitteet.

Kävely metsänhoitoyhdistyksen väen kanssa taisi jäädä huvikävelyksi, ympäristötukirahat olivat loppu ensikin vuodelta ja tiukalla muutenkin. Mutta suppilovahverot naksahtelivat mukavasti poikki pakkasaamuina.