Noilla hauilla etsin reseptiä netistä. Pistin haun ruotsiksikin, kun luin että suutari on arvostettu kala Keski-Euroopan lisäksi myös Ruotsissa. Keskieurooppalaisethan eivät ole varsinaisia graavaajia. Reseptiä ei löytynyt.

Täällä maalla saa graavattavan tuoretta kalaa vain katiskasta, mutta katiskaani ei nyt ole uinut perinteisiä graavikaloja, ei särkiäkään. Graavatun kala himo oli kuitenkin ankara. Graavasin – tai oikeastaan marinoin vähän cevichen malliin haukifileen. Hämeessä haukea on syöty vain kypsennettynä, mutta Savossa myös suolattuna.  Arvioin lapamatovaaran pieneksi ja laitoin haukifileen pariksi vuorokaudeksi makaamaan sitruunamehuun, johon oli sekoitettu karkeaa merisuolaa ja tulisten pepperonien marinointilientä. Oli hyvää.

Sitten katiskasta alkoi nousta suutaria. Ensimmäisen savustin paperikalana. Siis kalaan viiltoja, suolaa ja sitruunaa pintaan, sitten leivinpaperipakettiin ja ympärille kostutettuja sanomalehtiä. Koko käärö palavaan uuninpesään, ja siinä vaiheessa kun paperit ovat palaneet ympäriltä, kalakin on kypsää. Seuraavan suutarin kypsensin saksalaisten siniseksikeittämiseksi kutsumalla tavalla, siis oikein kevyesti kiehuen.

Kun netistä ei löytynyt mitään tietoja suutarin graavaamisesta, päätin ryhtyä pioneereriksi. Onhan suutari hyvänä suolakalana tunnetun lahnan lihakkaampi serkku. Fileerasin suutarin – ei tullut kyllä kaunista jälkeä - ja upotin fileepalat em. sitruuna-suola-pepperoni-liemeen. Jos olisin ymmärtänyt, että saksalaistenkin ruokatottumukset muuttuvat, olisin löytänyt netistä vähän samantapaisen reseptin. Siinä on käytetty sitruunamehun asemesta etikkaa ja lisäksi mausteyrttejä. Antoivat kalansa marinoitua kaksi vuorokautta, niin minäkin.

o

Aamulla työnnyn sateeseen ja lähden vanhaan tapaan juhannukseksi Savon selkien äärelle. Siellä saa ainakin tuoretta muikkua, joka on graavattunakin mainio kala.

WP_000340-normal.jpg

Juhannusruusu ja serkkunsa suviruusu kukkivat täällä sillä välillä, näen vain ensimmäiset sateessa nuokkuvat kukat. Tänne jäävät myös tuomenkehrääjäkoin toukkalaumat, jotka ovat jo kolmantena vuonna syöneet kaikki tontin tuomet paljaiksi.