Saksassa hallitus nosti  pari vuotta sitten eläkeikää huolimatta ammattijärjestöjen vastustuksesta ja lukuisista mielenosoituksista, kuten Suomen Kuvalehti muistutti. Vanhasen hallitus taisi kokeilla, onnistuisiko se meillä. Iloinen yllätys: ei onnistunut. Vaikka yleensä siihen onkin saanut tottua, että kaikki hallituksen esitykset menevät läpi.

En ole vielä 68-vuotias, mutta jo pois työelämästä. Olen poikkeuksellisen terve - ellei nyt lasketa sitä, että päästä vähän laho. En halunnut jatkaa 68-vuotiaaksi - eivätkä kyllä varmaan olisi pitäneetkään. Voisin siis antaa omakohtaisia neuvoja työurien pidentämisasiassa, mutta ne olisivat aika samoja kuin on jo kuultu; liittyisivät järkevään työtahtiin ja toimenkuviin, onnistumisen elämyksiin, työpaikan henkeen ja omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa työaikaan jne. Sen, miten valtio voisi patistaa työnantajia tähän suuntaan, jätän viisaammille.

Mutta kun kuunteli laskelmia siitä, millainen huoltosuhde Suomessa on muutaman vuosikymmenen päästä, tuli mieleen amerikkalainen liikenne-ennuste vuodelta 1905. Sen mukaan New York olisi hukkunut hevosensontaan vuonna 1950.
Maailmassa on paljon työhaluisia ihmisiä, jotka ilmeisen mielellään tulisivat parantamaan huoltosuhdetta Suomessa, jos saisivat siihen mahdollisuudet.