Koska en ole vähään aikaan nähnyt Leena Luostarisen töitä, olin jo melkein unohtanut, miten häikäisevä taiteilija hän on! Taidehallissa avautuu tänään hänen retrospektiivinsä.

Suomen Taideyhdistys oli kutsunut jäsenensä järjestämänsä näyttelyn avajaisiin, näin työt jo siis eilen. Mikä kokemus! Muutkin tuntuivat kommenteista päätellen olleen yhtä otettuja kuin minä. Näyttelyn nimenä on Tiikerinpiirtäjä, mutta melkein enemmän kuin tiikerit, minut lumosivat 90-luvun puolivälin työt, ne joissa on lootuskuvia  ja tätä ylöspäin avautuvaa viuhkamaista kuviota:
 
Päivi Karttunen on kirjoittanut maalauksesta upean analyysin Emman teos ja tulkinta-sarjaan.
Luonnoksia katsellessa selvisi, että symboli on avautuva käsi. Ja että tiikerit tulevat lännestä, lohikäärmeet idästä ja kalat Genetsaretilta.

Huikeinta töissä olivat värit. Värejä katsellessa tuli mieleen, että ne ovat ilmeisesti vaikuttaneet moniin nuorempiin taiteilijoihin, ensimmäisenä tulee mieleen Nanna Susi. Mutta Luostarisen värit pitää nähdä alkuperäisissä töissä, kuvissa ne latistuvat. Koska näyttely on kiertonäyttely, siihen tulee mahdollisuus muuallakin. Helsingissä näyttely sulkeutuu 3.3. ja avautuu Joensuussa 9.3.