Anna Maja syntyi kesäkuussa 1847 Uudessakaarlepyyssä merimies Mårten Mårtensson R:n ja hänen vaimonsa Greta Mattsdotterin seitsemästä lapsesta nuorimmaisena. Kuusi muuta olivat kaikki poikia. Anna Maja kastettiin heti seuraavana päivänä - ehkä häntä ei ajateltu kovin pitkälliseksi eläjäksi.  

Äiti-Greta kuoli turvotustautiin, kun Anna Maja oli vasta puolitoistavuotias. Kuka mahtoi hoitaa lasta? 12 ensimmäistä aviovuottaan Greta ja Mårten näyttävät olleen kirjoilla Gretan kotitalossa, sitten muuttivat pois ja Anna Majakin syntyi jo muualla. Ehkä joku Gretan kotitalon väestä hoiti lapsen?

Muuta tietoa ei Anna Majasta kasteen lisäksi löydy Hiskissä surffaamalla.

Tarinan mukaan Anna Maja pestattiin aikanaan hämäläispappilaan puutarhuriksi. Pappilan renki ajoi hevospelillä pari päivää rannikolta Hämeeseen eikä keskustelua syntynyt, sillä renki ei osannut ruotsia eikä Anna Maja suomea.
Sittemmin Anna Maja sai paikan naapuripitäjän kartanosta, jonka torpparina oli muuan Oskari, valokuvan perusteella ihan miehevä mies. Ja niin Anna Majasta tuli torpan emäntä.

Kun Anna Maja juhannuspäivänä 1921 kuoli, pesänkirjoituksessa todettiin hänen vaatekaapistaan seuraavaa:

3 kpl Palttoota, nais         75:-
2 "    Sakettia                     50:-
2 "    Pukua                      100:-
4 "    Hametta                    40:-
5 "    Huivia                         10:-
        Sänkyvaatteet yht:     75:-
        Työräsyjä                    15:-

Pesänkirjan mukaan Anna Majalta jäi leski Oskari ja kuusi hänen kanssaan siitettyä lasta.
Oskari vakuutti valan velvoituksella, että kaikki on ilmiannettu eikä mitään tahallaan ja tieten pois jätetty. Kauniilla käsialalla ja musteella kirjoitetussa pesänkirjan jäljennöksessä lukee Oskarin nimen alla suluissa:  puumerkki.

Anna Majalla oli kirjoja, ruotsinkielistä hartauskirjallisuutta. Ehkä niitä ei tarvinnut ilmiantaa, jos Anna Maja oli antanut ne aikaisemmin isälleni, joka oli lapsenlapsista se, jolle hän aikoi opettaa äidinkielensä. Siellä kesäpaikan vintillä kirjat ovat edelleen.

Kuvassa Anna Maja ja Oskar poseeraavat torppansa edustalla. Anna Majalla on varmaankin päällään toinen noista 50 markan arvoisiksi noteeratuista puvuista.

Inspiroiduin aiheeseen Jukka Ukkolan pakinasta Suomen Kuvalehdessä. Ukkolakin osallistui sankarillisesti kokeiluun, jonka mukaan ihmisen kuukauden vaatevarasto olisi kuusi vaatekappaletta, mihin ei lasketa alus- eikä päällysvaatteita.