Muistelen mm:n yllytyksestä kymmentä asiaa lapsuudesta:

1. Tomi oli nättinaamainen koira, pienempi kuin pystykorva. Sillä oli samettinen päälaki ja äidilliset silmät. Me oltiin Tomin kanssa aina välillä kadoksissa. Kerran yksi setä toi meidät Kimpiseltä Kievarinkadulle. Sen mielestä 5-vuotiaan ei pitänyt olla yksin kilometrien päässä kotoa. Enhän minä ollut yksin, minä olin Tomin kanssa.

2. Me laskettiin Pirkon kanssa Lerkan mäkeä. Valtakadun kulmasta sai mahakelkalla mahtavan liu´un alas torinrantaan. Siinä Kirkkokaudulla oli poikkikatuja matkalla. Mitään autoja ei tullut, mutta joku kaipasi mummolle. Seuraavana aamuna mummo luki Etelä-Saimaasta, että "lapset laskeneet Lerkan mäkeä, poliisi tutkii asiaa". Me pelättiin Pirkon kanssa monta päivää.

3. Pirkon sisko oli ollut sotalapsena Ruotsissa ja ne sai joulupaketissa neekerinuken. Minulle pukki toi tavallisen. Mutta kun katsoin, miten puu hiiltyi uunissa, sain ajatuksen ja heitin nuken uuniin. Ne ei antaneet ottaa sitä pois siinä vaiheessa, kun se oli musta, vaikka paruin kuinka.

4. Kaupunginkirkon alapuolella radalta nousevassa rinteessä oli hepokatteja. Me kerättiin niitä paperipussiin ja vietiin pihaan, siihen kohtaan missä mattoja pudisteltiin. Että naiset kirkus.

5. En tykännyt silakkalaatikossa, mutta oli pakko syödä. Sen päälle sai karkin. Urakoin lautasen tyhjäksi ja sanoin sen jälkeen: Kiitos karkista, muttei silakkalaatikosta.

6. Me leikittiin Pirkon kanssa pöydän alla Sirkkaa ja Leenaa. Valkoisen, maahan asti ulottuvan pöytäliinan alla oli valoisa koti. Sirkka ja Leena oli yhden tädin tutun lapsia, jotka oli aina siistejä ja kilttejä eikä tehneet mitään semmosia, mitä minä ja Pirkko.

7. Kesällä yksi setä tuli hulluksi Pikku-Teivon ja Ison-Teivon välisessä salmessa ja souti meidän rantaan. Vaimonsa se oli heittänyt järveen. Äiti tunsi sen ja käski makuuhuoneeseen lepäämään. Se täti, Impi-täti, ui meidän rantaan ja kun se setä tuli ulos mökistä, se oli maalannut suunsa äidin huulipunalla ja sillä oli päällä äidin aamutakki ja kaikki äidin korut. Täti maanitteli sitä ottamaan ne pois ja sitten ne souti kotiinsa.

8. Lumikki-satu oli paras. Minun nukkenikin nimi oli Lumikki. Pirkon sisko sanoi, ettei voi, koska sillä oli ruskea tukka. Minua alkoi itkettää. Sisko sanoi, että voihan sen nimi olla vaikka Ruusunen. Minä lähdin kotiin.

9. Jukolassa oli Lumikki-näytelmä. Miss Suomi Anja Kola oli Lumikki. Serkku sai sen valokuvan nimikirjoituksella.

10. Me virvottiin Pirkon kanssa palmusunnuntaina. Meistä otettiin kuva luudalla ratsastamassa ja meillä oli liinat ja aikuisten hameet. Viikon päästä käytiin hakemassa palkat. Sain kovaksikeitettyjä munia ja muuta.

Hyvää pääsiäistä!