Irma Optimistin valtionpalkinto napsahti kohdalleen. Mielestäni – kun juuri olin nähnyt hänen Là-bas → Irma Optimist-näyttelynsä ja myös avajaisissa esitetyn performanssin Taidehallissa. Ripsa on kuvannut ko. performanssin hienosti blogissaan. Esitys oli nautittavan tyylikäs, järjestelmällinen ja selkeä täydellisessä absurdiudessaan. Ajattelin sitä myös jonkinlaisena muistuksena ajatteluni rajallisuudesta. Sillä kuvittelenko muiltakaan osin "ymmärtäväni" maailmaa, sen rakennetta, menoa ja tarkoituksia! Tuli mieleen se, mitä Tyyne Saastamoinen aikoinaan sanoi miehelle, joka valitti ettei "ymmärrä" uutta runoutta: ei sitä tarvitsee ymmärtää, riittää kun uskoo sitä.

Edith Södergran: Ennakkoluulottomuus on varmuutta asioiden hallinnasta

Luulen, että Kanamarja olisi nauttinut Irma Optimistin esityksestä ihan toisella lailla kuin Järven lumo-näyttelyn Järnefelteistä, Halosista ja Soldaneista, joita viikolla veimme hänet katsomaan. Ajattelimme hänen äitinsä kanssa, että esittävä taide, erityisesti vanhanaikaisia kotiympäristöjä kuvaava, voisi kiinnostaa lasta. Katinkontit, maalauksia vain vilkaistiin ja aikuisten selittely-yrityksiin vastattiin vetämällä kädestä eteenpäin. Vanhanaikaisilla leikkikaluilla varustettu nurkkaus oli ainoa, mikä kiinnosti. Siellä kyllä olisi pienellä puuhellalla keitetty kasvispataa huopavihanneksista ja ongittu huopakaloja vaikka kuinka pitkään.

Itse näyttelyssä oli yksi pysäyttävän kiinnostava asia, ison salin keskellä oleva valokuvio, joka muodostui lattialle katosta heijastuvista valopyörylöistä. Kun sen keskelle meni seisomaan ja kääntyili, sai prisman väreillä reunustettuja valopyörylöitä kulkemaan pitkin käsiään, jalkojaan ja vartaloaan. Oppaat sanoivat tekijästä, että ”varmaan se on näitä meidän omia valomiehiä”. Toinen kiinnostava asia olivat Ateneumin portaitten fossiilit.

Ehkä jatkossa esittelemmekin modernimpaa taidetta ennakkoluulottomalle nuorisolle. Esimerkiksi Kasper Muttosen iloinen ja jännittävä arkkitehtoninen ajattelu  olisi voinut kiehtoa nukkekotia joulupukilta toivonutta henkilöä: (Kuvan lisäys ei nyt millään onnistu, mutta linkin alta löytyy!!!)