Astioilla on tapana putoilla koppuraisista kouristani. Huomasin joulukattauksia miettiessäni, että lasisia pullalautasia ei enää ollut ehjänä neljää samanlaista. Kävin toiveikkaasti Fidan kirpputorilla etsimässä täydennystä, mutta en löytänyt kumpaakaan vanhoista sarjoistani enkä edes mitään kaunista muunlaista.

Hakeuduin vanhoja astioita myyvään liikkeeseen, josta olen ennenkin löytänyt täydennyskappaleita.  Nyt löytyi Aallon pullalautasia, jotka näyttivät jotenkin sirommilta ja kauniimmilta kuin omani, maksoivat vähän enemmän kyllä kuin uudet. Kävin tarkistamassa asiaa Stockalla ja totta, nykylautaset näyttivät ja tuntuivat käteen selvästi kolhommilta. Olivatko vanhat pienempiä? Kauppias sanoi, että hänellä oli kahta kokoa, mutta minulle hän ojensi isompia. Mietin hetken ja päätin maksaa vähän enemmän kauniista vanhoista.
Kun pääsin kotiin, huomasin parikin syytä, miksi vanhat lautaset tuntuivat käteen mukavammilta ja näyttivät sirommilta. Uusissa "aallot" olivat muuttuneet kuperista koveriksi ja lautausten koko oli kasvanut. Niistä oli siis jo kolmas suurempi koko!

Samaa on tapahtunut Teema-lautasten kanssa. Minulla on vanha, Elanto-vainaasta aikanaan jäsenetutarjouksena ostettu serviisi, jossa on 23 sentin ruokalautaset.  Nyt se koko on kuulemma kuluttajien toivomuksesta lopetettu ja korvattu 26-senttisillä.

Selvisihän siis sekin, miksi ihmisten painoindeksit ovat niin jatkuvassa nousussa. Nämä kauheat lautaset viettelevät puolustuskyvyttömiä ihmisiä kasaamaan yhä enemmän ruokaa laajenneille pinnoilleen!
No, meillä ainakin on nyt riittävästi vanhoja pienempiä lautasia, joten jos indeksi joulupöydässä nousee, niin saamme syyttää vain itseämme. Minun lautaseni ovat viattomia.

Keskityn jatkossa valmistelemaan kaikenlaista lautasille laitettavaa, joten toivotan blogissa pistäytyville tahdiltaan rauhallista ja muutenkin nautinnollista joulua -  ja pitäkää silmällä noita  juonittelevia lautasia!