Tällä filosofialla ympäristöön kertyy kaikennäköistä; pakkausmateriaalia, rikkinäisiä peilejä ja astioita, jos vaikka tekisin mosaiikkia; tyhjiä purkkeja ja pulloja, jos vaikka ensi kesänä tarvittaisiin hillon ja mehun keittoon.
Osa (vain osa!) pakkausmateriaalista meni roskiin ja kaksi kassia purkkeja ja pulloja lasinkeräykseen.


Lastenkirjoja olen ostanut jo paljon ennen kuin minulla oli tietoa mahdollisista lapsista. Lastenkirjat ovat kiinnostavia, kauniita ja kevyitä kantaa esimerkiksi ulkomaantuliaisina.
Keri der Kiwi, kuvassa ylempänä, upeasti kuvitettu tarina kiwilinnusta, on ostettu Berliinistä nimenomaan kuvituksen takia. Luin ja mietin, kuka oli kirjoittanut kirjan, jossa kuvattiin kiwilintujen elämää havainnollisesti, melkein kuin linnun näkökulmasta. Joku ornitologi?
Sitten sattui, että minulla oli sama matka etäisesti tutun vanhan herran kanssa. Aloimme juttella kirjoista ja mies kertoi, että hän kirjoitti lastenkirjoja. Minä puolestani kerroin ostelevani ja lukevani  niitä. Parhaillanikin  yhtä...sanoin, ja puolihämäläisissä aivoissani alkoi raksuttaa. Matkaseurastani tiesin, että hän oli alunperin itävaltalainen, mutta asunut pitkään Uudessa Seelannissa, palannut sittemmin omalle kielialueelleen.
- Hyvänen aika, minähän luen teidän kirjoittamaanne kirjaa! tajusin.
Kun nyt googlasin miehen nimellä, tuli tietoja hänen muista kirjoistaan - mutta myös kaima, joka juutalaisena oli emigroitunut natsiajan Wienistä Englantiin. Ehkä kirjailijan muuttoon oli ollut sama syy.

Toinen kirja on eksoottisin hankintani, ostettu satujen Samarkandista. Meinasin sanoa, etten ymmärrä kirjasta sanaakaan, mutta aukeamalla näyttää olevan runo, jonka nimi on Samarkand.

Paikkoja penkoessani löysin myös mainion, ympäristöystävällisen joulukalenterin. Ostettu  jostain kehitysmaakaupasta joskus, kun oma lapsi oli jo sivuuttanut joulukalenteri-iän, koska kalenteri oli vielä pakkauksessaan.
Joulukuusessa on pieniä hakasia, joihin kiinnitetään  numeroitu koriste päivittäin. Käytettävissä vuosi vuoden jälkeen, ei kasvata rojun määrää, ei lihota eikä riko lapsenlapsen hampaita. Vaikutti koekäytössä silti kiinnostavalta.