Jotkin kirjat tai elokuvat imaisevat sisäänsä sillä tavalla, että tuntee olevansa yksi niiden henkilöistä. Nuorempana olin elokuvista palatessani vähintäänkin kotimatkan filmin maailmassa. Kotona tuli sitten haikea tyhjä tunne, vähän samaan tapaan kuin olisi eronnut jostakin tärkeästä ihmisestä.

Parhaillani körryyttelen Douglas Couplandin kaksikymppisten micro-orjien minibussisaattueen perässä kohti Silicon Valleytä. Olemme ottaneet loparit Microsoftilta. Alkuun porukka ja minä-muodossa kertova Dan tietokonekielineen tuntuivat oudoilta. Mutta sitten alkoi tulla erilaisia tunnistamisen kokemuksia. Minut pitävät matkassa ilmaukset kuten:
Ei ole sattumaa, että lajimme on keksinyt keskiluokan. Ilman keskiluokkaa ei olisi ollut sentyyppistä ajatuksen voimaa, joka sylkee laskennallisia järjestelmiä, sanoi Karla  tai: Tiedät itsekin, Dan, että jokainen ikinä näkemäsi TV-komedia on varastoitu aivoihisi - muistin terabittien terabitteinä. Aivoissa ei ole tarpeeksi tilaa käsitellä kaikkia näitä bittejä. Sen takia päätin opetella shiatsuhierontaa - se on keino sulattaa kehon sisään jäätynyt muisti, Karla sanoi.  Mietin asiaa. Ajatus kehosta kovalevynä tuntui hyvin mahdolliselta.
Minua kiinnostaa päästä selville, mitä kaikkia arkkityyppisiä totuuksia tietokonekielellä tullaan vielä paljastamaan.

Tämä kaikki alkoi Couplandin Eleanor Rigbystä, jonka jälkeen luin Hei Nostradamuksen ja nyt on siis meneillään Micro-orjat. Viimeisimmän Coupland-käännöksen, Jumalan jälkeen, on tehnyt Riku Korhonen ja sen haluaisin erityisesti lukea. Luulen, että Korhonen on täydellinen valinta Couplandia kääntämään.

Vaikka ulkona on vihdoinkin sellainen helle, että nyt pitää tehdä jotain muuta kuin lukea sisällä tai istua netissä!