Mammalta ja papalta sai jouluna kerrastoja, "herttasen lämpösiä" - mamman ilmaus - raappahousuja, laamapaitoja ja muuta tarpeellista. Ne oli ostettu Hiltalta. Hilta kulki talosta taloon iso ruskea matkalaukku pyörän tarakalla. Hän tiesi mitä kokoja missäkin paikassa tarvittiin ja millaista tavaraa. Ja jos ei laukusta löytynyt,  niin Hilta lupasi tuoda, kun seuraavan kerran kävi kaupungissa tukkuliikkeessä.

Joskus Hilta sattui kyllä tulemaan silloin, kun mamma ei ollut paikalla. Kerran pappa oli tehnyt ostoksia  ilman mamman valvontaa ja joutui puolustelemaan tekemiensä ostosten edullisuutta: sukat oli vaan viis markkaa kappale, kympin pari.

Hilta osasi esitellä tuotteitaan, kertoa mitä juuri nyt paljon ostettiin, sinnekin oli ostettu ja sinne. Hilta tiesi myös, mitä sinne ja sinne muutenkin kuului. Sitä yritettiin udella Hiltalta, ja erityisesti  yritettiin päästä selville, mitä naapurit kertoivat sinne ja sinne oikeasti kuuluvan. Hiltan tulo oli tapaus ja pannu pantiin aina hellille, kun Hilta tuli.

Hiltalla oli vähän käheä nauru, joka päättyi voi voi sentään -huokaukseen. Hänenkin suhteensa oltiin uteliaita. Nuorena Hilta oli varmaan ollut komea nainen. Sen näki hänen tyttärestäänkin, joka oli nuorempi painos äidistään. Kumpikaan ei ollut ehtinyt avioliiton suojaiseen satmaan ennen tyttäriensä syntymistä, tiedettiin. Hiltan tytär oli paitsi kaunis ja komea, myös tyylikäs. Hän tuli linja-autoon kaupungista niin kuin mekin, esiintyi yleensä suurilierisessä huopahatussa ja kaunismuotoinen suu näyttävästi punattuna. Hän puhui kirjakieltä kovalla äänellä.
- Me menemme X:n kartanoon, X:n mummia katsomaan, hän valisti tytärtään niin että koko linja-auto kuuli.
Hilta asui kartanon pihapiirissä, entisessä muonamiehen mökissä. Ja oli siis oikein mummikin, kun muut seudun vanhat naiset olivat mummuja ja mammoja.

Raappahousut olivat tosiaan "herttasen lämpösiä" niin kuin mamma sanoi. Mutta oppikoulussa en enää laittanut niitä jalkaan - ainakaan niinä päivinä, kun oli voimistelua ja piti riisua.
Käyttiköhän Hilta raappahousuja?  Olisi ainakin pitänyt, kun joutui entisajan kirpeissä joulunalussäissäkin  pyöräilemään leipänsä eteen ja lähiseudun pukinkonttien sisällön varmistamiseksi.
                                                                    >O<

Jyvämakasiinilla alkaa nyt luuta heilua ja kajahtelevat
Herttasen lämpösen joulun toivotukset

(Sävel: Oi kuusipuu, oi kuusipuu)
                               
                                *
                                6
                              666
                          6666666                                                                                                 
                               6      
                             666
                       666666666
                  666666666666666
                              6             
                            666
                       66666666
                   666666666666
               6666666666666666
          6666666666666666666666
                              II
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
(Ja vanhakin nyt nuortuu kuin lapsi leikkimään!)