Kesä ei voi olla vielä ohi, vaikka meidän kesäasukkaiden yhteinen roska-astia korjattiin jo pois! Ja toinen varma merkki on, että hevoskuljetusautoja ajelee ohi, kesälaitumilla läheisessä saaressa olleita oreja haetaan pois.
Mutta vastahan kesä alkoi, sain vasta hankituksi pirtin seinäkelloon patteritkin ja se näyttää nyt kesäaikaa! Ja aurinko paistaa, lämpömittari kertoo, että varjossa on 22 astetta ja pihassa on vielä kukkiakin:Tiikerililjat ovat Suomessa esiäitinsä klooneja, eivät ehdi ja jaksa tehdä täällä siemeniä, vaan lisääntyivät itusilmuilla. Samaa voi sanoa ruskolijoista, ainakin minun ruskoliljoistani. Toisenlaisiakin kuulemma on.  
Olen taaskin ottanut muutaman itusilmun pariin kukkapurkkiin. Talveksi kaivan purkit maahan ja seuraavana syksynä niissä on muutama hento liljantaimi. Itsekseen itusilmut tietenkin tekevät sen saman siellä, minne putoilevat, mutta purkissa ne ovat helposti löydettävissä ja siirreltävissä.

Liljoistani varjolilja on parhaimmin kotonaan täällä Pohjolassa, leviääkin siemenillä. Aikoinani kitkin liljojen vierestä "oravanmarjoja", kunnes yksi "oravanmarja" oli  ehtinyt tehdä nelitahoisen lehtiruusukkeen ja tajusin, että "oravanmarjat" olivatkin varjoliljan taimia.

Maatiaisliljat ovat mainioita, itse itsensä hoitavia kasveja niin kuin muutkin maatiaiset, kuten tiikerililjojen taustalla näkyvä syysasteri tai muualla pihassa vielä kukassa oleva syysleimu, ukonhattu ja vuoden maatiainen kultapallo. Vuosikymmenestä toiseen ne kukkivat ja leviävät ilman erityisempää hoitoa.
Siinäkin mielessä ne sopivat mainiosti pihaani, jonne ei varsinaisesti toivota Pudasjärven mallin  mukaisia Sonderkommandoja.
 
Siivoat tai itket siivoat

Minusta Pudasjärven hanke kuulostaa vähän julmalta. Syrjäkylien jätevesiasetussokista selvinneet köyhät ja kipeätkin ruotuun, maisemat saippuasarjakelpoisiksi. Hop hop tai tulee sakkoja. Kepin lisäksi kyllä myös porkkanoita, kunta osallistuu kustannuksiin, voi tarjota mahdolliselle talkooväelle avokätisesti  pullakahvit.

Seurasaaressa perinnekasvipäivä

Lähden asioimaan Helsinkiin, ja jos maltan olla siellä vielä lauantaina, Seurasaaressa olisi perinnekasvipäivä 3.9. klo 12-16. Maatiasluumuni voivat täällä kyllä sillä välillä ruveta tippumaan.