Putkimiehiä odotellessa voi vaikka kirjoittaa vuolaan postauksen. Viemärien sukitus alkaa tänään ja istun kotona voidakseni varmistaa, että kaikki on kunnossa. Putkimiehet purkavat suihkukaapin ja auttavat luultavasti minua siirtämään pakastearkun.

Käyn dementian hidastamiseksi puhumassa ryhmässä harvinaista kieltä ja täksi illaksi jokainen valitsee keskusteluaiheen. Ajattelin valita aiheeksi ”Oliko kaikki paremmin ennen?” Olen siinä iässä, että sellaista tulee usein äsähdetyksi.

Ennen oli julkista liikennettä…

Ensi viikoksi menen maalle pakoon omaa hajamielisyyttäni, etten pilaa sukitusta laskemalla vahingossa vettä viemäreihin. Ensimmäinen asia, joka oli ennen paremmin, tuleekin mieleen matkasta. Ennen oli julkista liikennettä maallakin – ”ennen” oli siis silloin, kun olin nuori. Bussit pysähtelivät kesäpaikan vieressä olevalle pysäkille, kun painoi nappia.

Busseja kulkee edelleenkin ohi, hyvä ettei tunnin välein ja pysäkkikin on paikallaan, mutta ainutkaan bussi ei pysähdy siinä. Paitsi kouluvuoden aikana yksi bussi aamulla noin klo 8. Päästäkseni sen matkaan, herään klo 4, järjestän itseni HSL:n pysäkille 5.13, junalle 6.06 ja koulubussin pysäkille 7.15. Takaisin pääsee kävelemällä puoli kilometriä valtatien piennarta 7.40 koulubussille ja 9.07 -junalla Helsinkiin. Mutta ihan OK, että on edes nämä kaksi mahdollisuutta. Kesäaikaa en halua ajatella.

mutta ennen ei kyllä ollut tietokoneita…

Seuraavaksi - herätystä kuitatessa - tuli mieleen, että ennen puhelimissa oli näppäimet. Kun painoi näppäintä, hälytyksen sai poikki. Pystyi myös aina vastaamaan tulevaan puheluun, vaikka sormet olisivat olleet liian kuivat/märät tms. Eikä puhelin koskaan laittanut itse itseään äänettömälle. No, sellaisia puhelimia on edelleenkin ja sellaiseen vaihdankin, kun tästä aika jättää.

Tietokoneisiin ei tullut ennen joka käänteessä haittaohjelmia. ”Ennen” ei tosin ollut internetiäkään ja vielä ennemmin ei edes tietokoneita. Tietokoneiden tulo oli ihana asia työkseen kirjoittavalle ihmiselle. Jos tuli virhe, sen voi korjata ilman että kirjoitti koko liuskan uudestaan. Voi leikellä ja liimailla tekstiä, poistella ja lisäillä. Ja että tietokoneella pääsee nyt surffailemaanympäri maailmaa ja hakemaan mitä vain tietoja mistä vain! Sitä paitsi on lähiöasemia, joilla voi nopeasti käydä poistattamassa haittaohjelmat ja selvittämässä muut ongelmat - niin kuin eilen tein.

Ennen maailma ei tanssinut ”sijoittajien” pillin mukaan

– Tulin tänne tekemään telepalveluja ihmisille, mutta nyt pitäisikin tehdä rahaa omistajille, sanoi eräs telemies kun lähti pörssiyhtiöksi muuttuneesta valtion laitoksesta. Tämä on kai isoin muutos sitten "ennen"-aikojen. Näkökulman käännös tapahtui joskus 80-luvulla. Kaikessa toiminnassa tuntuu nyt  lähtökohtana olevan, että sijoittajat saavat haluamansa tuoton, viis muusta kuten ihmisten tarpeista, työpaikoista tai yhteiskuntien toiminnasta. Sijoittajia pitää investointisuojin suojata demokraattiselta päätöksenteolta ja muilta inhimillisiltä tekijöiltä ja muutenkin helpottaa herkkien mielensäpahoittajien elämää.

Nyt menin ihan eri luokan muutoksiin kuin nuo edelliset. Pienemmmät varmaan sopivat paremmin jutusteltavaksi sen kahden tunnin aikana, jona pitäisi ehtiä käsitellä parin muunkin valitsemaa teemaa. Mietiskelen tätä isompaa teemaa itsekseni – näin EU-vaalien alla. Kai sitä pääsee maalla naapurin kyydissä aikanaan johonkin ennakkoäänestyspaikkaan?