Keravalaisäiti järjesti näppärästi kasvissyöjälapselleen kasvisruokaa päiväkodissa kirjauttamalla tämän buddhalaiseksi aamun Hesarin mukaan.
Kasvissyöjäperheen lapsi ei ollut koskaan maistanut lihaa, mutta kaupunki salli kasvisruokailun vain "uskonnollisista syistä".
En ollut aikoinani yhtä kekseliäs, kun jouduin samaan tilanteeseen.

Tytär kavereineen päätti yläasteella ryhtyä eettisistä syistä kasvissyöjäksi. Sanoin, että sopii, jos minulle sitä ennen tentitään kasvissyöjän kannalta kriittiset vitamiinit ja hivenaineet. Näin tapahtui.
Mutta koululle ei sopinut, kasvisaterian sai kuulemma vain lääkärintodistuksella. Adventistit kyllä saivat koulussa kasvisruokaa, mutta lapsen omaa eettistä vakaumusta  ei pidetty samanarvoisena kuin perheen uskonnollista vakaumusta. Kiukustuin, mutta en kuitenkaan kirjannut lasta adventistiksi.

Ryhdyin selvittämään, kuinka perusteltu lääkärintodistusvaatimus oli.
Kouluviraston kouluruokailun tarkastaja oli kanssani samaa mieltä vaatimuksen kummallisuudesta ja kertoi, että virastosta sellaista vaatimusta ei ollut esitetty.  Vähän myöhemmin koulun rehtori kertoi puhelimessa, että lääkärintodistusvaatimuksessa oli kysymys väärinkäsityksestä ja tytöt alkoivat saada kasvisruokaa.

Toivottavasti asia selviää Keravallakin "väärinkäsitykseksi"- sillä sitä se on näinä aikoina, kun kasvisruoka on todettu lihansyöntiä terveellisemmäksi sekä ihmisen omalta että maailman kannalta.
Siitä on olemassa eräänlainen kirjoittamaton, universaali lääkärintodistus.

Maksuton kouluruoka - harvinaista herkkua

Iines kertoo blogissaan
äidistä, joka oli valittanut lehden yleisönosastossa koulun itsenäisyyspäiväateriasta. Tarjolla oli tropical-leike (paneroitu broilerleike, jossa päällä ananasrengas), bearnaisekastike, perunat, jäävuori-persikkasalaatti.  Mutta perunat olivat kuulemma raakoja - ehkä valkoisia ja rasvassa keittämättömiä, kuten Iines arvelee.

Suomalainen maksuton kouluruoka on maailmanmitassa harvinaista herkkua. Käsittämättömän pienillä budjeteilla tehdään terveellistä, monipuolista ruokaa ja erilaisia erikoisruokavalioita otetaan huomioon pääsääntöisesti hyvin, jopa ällistyttävän hyvin, kun erityisruokavalioisten kouluaterialla tarjotaan eddo-juureksia, strutsia ja kengurunlihaa, kuten Hesari kertoo Tampereella tehtävän.
Varmaan lämmin  kouluateria on myös osaltaan Pisa-tulosten taustalla.

Mutta asia, johon on totuttu, otetaan itsestään selvänä ja vaatimukset kasvavat kaiken aikaa - tässä jatkuvan kasvun ilmapiirissä.